RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Обиљежен Дан борца

Дан борца 4. јули oбиљежавао је годишњицу позива Комунистичке партије Југославије на партизански оружани отпор силама Осовине у капитулираној Југославији. Повод за позив на устанак био је напад Њемачке војне силе на тадашњи СССР, а резултат је подизање устанака током мјесеца јула у републикама бивше СФРЈ.

Представници брчанског СУБНОР-а и ове године обиљежили су овај дан одласком на Спомен партизанско гробље гдје су положили вијенце и одали пошту за све страдале жртве у Другом свјетском рату.

Предсједник брчанског СУБНОР-а Јанко Вуковић каже да њихова организација сваке године уз присуство многобројних гостију из региона обиљежава пет значајних датума, а који су везани за антифашистичку борбу.

Брчански СУБНОР има 24 споменика на подручју Дистрикта које одржава, а који су везани и тичу се антифашистичке борбе и најистакнутијих бораца из тог периода.

Вуковић истиче да се ова традиција и сјећање на НОБ треба његовати и даље и преносити кроз историју. Према његовим ријечима, млади нараштаји итекако добро знају шта је то НОБ и партизански покрет.

Предсједник брчанског СУБНОР-а још једном је подсјетио на значај антифашистичке борбе и позвао младе нараштаје да и убудуће његују традицију НОБ-а.

На Спомен партизанском гробљу у Брчком вијенац за своје саброце положио је и једини живи учесник Другог свјетског рата из Брчког пуковник у пензији деведесетшестогодишњи Шериф Карахасановић који каже да су се током подизања устанка у Другом свјетском рату млади одазивали на позив Партије и прикључивали се СКОЈ-у.

Вијенце на Спомен партизанско гробље поред представника брчанског СУБНОР-а положили су и предстaвници политичких партија из Дистрикта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Дан сјећања на страдале Јевреје

Vladimir Matijević

Brčko: Obilježena godišnjica formiranja 16. Muslimanske brigade

Admir Kadrić

Brčko: U Bukviku obilježena godišnjica formiranja 16. Muslimanske udarne brigade

Mirsad Arnautović