RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Za nastavak reformi u Brčkom, neophodno formiranje vlasti ove godine

Brčko Distrikt je na putu da uspostavi novi imidž kao pokretač reformi u Bosni i Hercegovini, a s tim bi omogućio građanima i građankama Distrikta kvalitet života i ekonomske prilike koje zaslužuju, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan.

Danas je objavljen prvi tender za modernizaciju Luke. Jučer su brčanske vlasti održale konstruktivan sastanak sa predstavnicima Svjetske banke o tome kako se Distrikt može uključiti u niz infrastrukturnih projekata u okviru „Programa integriranog razvoja riječnih koridora Save i Drine“.

Jučer su također napravljeni koraci za nastavak izrade kvalitetnog zakona o sukobu interesa po evropskim standardima sa svrsishodnim posljedicama za eventualne prekršioce. Skupa sa novim Zakonom o budžetu, Zakonom o udruženjima i fondacijama, te online Registrom javnih zvaničnika, to će biti jedan od ključnih alata kako bi se osiguralo transparentno i fiskalno odgovorno trošenje javnih sredstava za dobrobit cijele zajednice.

Nadalje, Vlada u tehničkom mandatu aktivno radi sa međunarodnim partnerima na širokom spektru inicijativa koje se očekuju na proljeće kako bi se ubrzala primjena praksi dobrog upravljanja, reforma javne uprave, razvoj infrastrukture, te inicijative za olakšavanje poslovanja čime bi se u Distrikt privukli dobro plaćeni poslovi u privatnom sektoru.

„Da bi se brzo ostvarilo ovo veliko buđenje Brčko Distrikta, nova skupština i vlasti moraju biti formirani ove godine. Stoga je vrijeme da stranke postignu dogovor i ostanu pri svom opredjeljenju da održe inauguralnu sjednicu Skupštine Brčko Distrikta prije 25. decembra. Radujem se prilici da sljedeće sedmice dođem u Distrikt kako bih prisustvovao toj sjednici,“ dodao je supervizor Scanlan.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Supervizor Scanlan: Suradnja i koordinacija na svim nivoima ključna za realizaciju brčanske spojnice autoputa

Radio Brčko

Skenlan: Za reforme u Brčkom potrebna su djela, ne riječi

Radio Brčko

Супервизор за Брчко снажно подржао активности Полиције

Radio Brčko