RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Zaključeno samo sedam ugovora za ljetne bašte

Kancelarija za upravljanje javnom imovinom Vlade Brčko distrikta BiH, za ovu godinu do sada je zaključila samo sedam ugovora o zakupu prostora za ljetnu baštu, dok su dva zahtjeva u proceduri.

Ovo je izjavila Lejla Čandić, stručni referent ove Kancelarije, koja je istakla da je procedura godinama ista, odnosna da zakupac treba prvo da podnese zahtjev za rješenje o lokacijskim uslovima, a nakon dobijanja tog rješenja onda podnosi zahtjev Kancelariji za upravljanje javnom imovinom o zaključivanju ugovora.

„ Ugovor se zaključuje na šest mjeseci, od aprila do oktobra, a problem je što pojedini potencijalni zakupci uvijek prilično kasno podnesu zahtjev lokacijskim, što stvori gužvu u Odjelu za prostorno planiranje.

Tako da dosta njih, kako smo primjetili, nelegalno iznese ljetnu baštu, a tek su u proceduri dobijanja sve potrebne dokumentacije“, pojasnila je Čandić.

Prema njenim riječima, godišnje se u prosjeku zaključi oko 60 ovakvih ugovora, dok se cijena zakupa računa po kvadratnom metru, u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi ugostiteljski objekat.

„ Prva A zona, znači pješačka zona, je šest maraka po kvadratnom metru, a onda cijena ide naniže, s tim da se za ljetne bašte sa čvrstom konstrukcijom, odnosno tendama, kakvih nema na pješačkoj zoni, cijena uvećava za 50 posto“, dodala je Čandić.

Čandić ističe, da je prošle sedmice upućen dopis Komunalnoj inspekciji Inspektorata Brčko distrikta BiH, jer je primjećeno da i sada ima dosta onih koji nemaju zaključene ugovore o zakupu prostora za postavljanje ljetne bašte, već nelegalno koriste javnu površinu.

Čandić je naglasila da nakon završene sezone, pored upućenih opomena zakupcima koji nisu blagovremeno izmirili obaveze  da izmire dug, svake godine bude i dosta tih predmeta koji budu upućeni Pravobranilaštvu sa prijedlogom za pokretanja postupka sa ciljem naplate tih dugovanja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.