Brčko

Zakon o fiskalizaciji u Distriktu moraju svi poštovati

Predstavnici klubova zastupnika iz reda Bošnjaka danas su na upriličenoj press konferenciji ponovili stav, iznesen na prošlom zasjedanju Skupštine, da su protiv izuzimanja iz Zakona o fiskalizacij advokatske djelatnosti u Distriktu, jer se time, kažu, vrši diskriminacija drugih obveznika.

„Ovakav stav nema nikakve veze, kako se spočitava, sa političkom trgovinom ili nacionalnim interesima, jer to je uvreda za Bošnjake, s obzirom da se na ovaj način suprostavljamo takozvanom obrnutom Robin Hud sistemu, odnosno da oduzimamo od siromašnih, a dajemo bogatima“, istakao je u ime bošnjačkih zastupnika poslanik SBIH dr Zijad Nišić.

Prilikom susreta sa novinarima naglašeno je i to da EU prepoznaje praksu fiskalizacije i advokatske djelatnosti. Primjer Grčke i Hrvatske. „Kod izdavanja fiskalnog računa u Hrvatskoj, advokati nisu obavezni navesti radnju koju su izvršili, čime se ne ugrožava pravo na privatnost. Svakako u takvoj situaciji nikome nije palo napamet da obustavlja rad, niti je bilo ko optužio Hrvatski Sabor zbog ovog zakona“, precizirao je Nišić.

Inače, novinarima je tokom konferencije podjeljen i materijal iz koga se da ištitati da je u skladu sa Statutom Distrikta, ovdašnja Pravosudna komisija nadležna za dostavljanje zakona i njegovih izmjena i kad je rad advokata u pitanju.

U tekstu se naglašava da brčanska Pravosudna komisija ima ovlaštenja i dužnost da preduzme sve mjere, kako bi se spriječilo uplitanje entitetskih advokatskih komora u rad organa sudske vlasti Distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button