RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Započela proslava Ramazanskog bajrama i na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Obilježavanje jednog od najvećih praznika svih Muslimana u svijetu Ramazanskog bajrama, jutros je klanjanjem Bajram namaza, započelo i na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Obraćajući se vjernicima u prepunoj Bijeloj brčanskoj džamiji, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, doktor islamskih nauka, Mustafa efendija Gobeljić je u prigodnoj hudbi govorio o temeljima islamskog učenja, odnosno islama kao vjere.

„Najednostavnija a ujedno i najsveobuhvatnija definicija islama kao vjere može stati u samo osam riječi: Biti što bliže Bogu i što bolji prema ljudima“, kazao je Gobeljić, potom pojasnivši da svaki vjernik može uvijek biti još bliži Alahu dželešanuhu, te još bolji prema ljudima, ukazujući na različite puteve koji vode do navedenih ciljeva.

U svom obraćanju Gobeljić se dotakao i vremena u kojem živimo s aspekta informacija koje dolaze do vjernika zahvaljujući i najsavremenijim tehnologijama, odnosno društvenim mrežama.

„U ovom kontekstu prvi zadatak je provjeriti istinitost bilo koje informacije ili tvrdnje, prije nego što je vjernik podijeli sa drugima. Pod uslovom i da je ona tačna, vjernik mora dobro razmisliti ima li svrhe i potrebe dijeliti s drugima i ono što je posebno bitno, hoće li takvom informacijom prouzrokovati štetu onome na koga se informacija odnosi“, precizirao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dr. Mustafa efendija Gobeljić. Inače, u skladu sa vjerom i tradicijom proslave Ramazanskog bajrama, koji traje tri dana, nastavljena je u krugu porodice i prijatelja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.