RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Kavazović: Dostojanstven i smislen dijalog obaveza je svih nas

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u BiH povodom Ramazanskog bajrama  održana je jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu gdje je klanjan bajram-namaz, kojemu je prethodio svečani program u izvedbi poznatih učača Kur'ana, ilahija i kasida. Prigodan vaz ovom prilikom održao je direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu Dževad Pleh.

Bajram-namaz je imamo i hutbu kazivao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović koji se i ovom prilikom osvrnuo na akteulene probleme u državi i svijetu.

– Prošao je ramazan, mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa od patnji u vatri. Sinoć smo ga pomalo sa sjetom ispratili i oprostili se od sijaset dobra koje nam je on donio. Jutros smo iznimno radosni, jer smo dočekali Bajram -kazao je Kazavaović na početku obraćanja.

On je istaknuo da se u mjesecu ramazanu, ali i u drugim mjesecima ističe ljudsko pregnuće: trud i natjecanje u dobru donose sreću i u njima je Božiji bereket.

– Ustrajnost u poslu i strpljivost u čekanju rezultata donose dobro i sigurnost u zajednicu. Gospodar svjetova ničiji trud neće zanemariti, a ne bismo to trebali ni mi činiti – kazao je.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović istaknuo je ovom prilikom da je put vjernika  put dobra. Da je u njemu njegova snaga, sreća i zadovoljstvo. Kavazović je kazivao da takmičiti se u dobru najviša je razina ostvarene vjere.

– Na putu dobra žrtvuj koliko možeš i potrudi se da te na tom putu niko ne prestigne. Muslimanu je dozvoljeno zavidjeti drugome muslimanu na dobru koje čini, ako će ga to potaknuti da ga proba preteći – podvukao je Kavazović, dodavši da dobro u nama procvjeta u srcu, a plod daje rad našeg tijela, te da je tako je nastala naša civilizacija, iz srca i duše, u službi dobra, mira i sreće.

– Naše najbolje oružje su istina i strpljenje. Za ostvarenje naših ciljeva potrebni su rad, vrijeme i strpljenje. Ko god ne računa na ovo troje i zanemari ih neće uspjeti. A tamo gdje ne uspije dobro, trijumfovat će zlo – podvukao je.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović ovom prilikom je podvukao da se zdravlje i snaga našeg društva, i naše zajednice, ne ogleda u brojnosti jednih u odnosu na druge, u političkoj ili ekonomskoj snazi, već isključivo u poštivanju svačijeg prava, uspostavljanju socijalne pravde i solidarnosti među ljudima.

– Dostojanstven i smislen dijalog obaveza je svih nas. On ne smije imati nikakve veze sa, ne daj Bože, nasiljem i prisilom. Razgovor među ljudima se mora vodi isključivo radi uspostavljanja nove vrijednosti, koja će uključiti svačije pravo, a ne radi destrukcije i postavljanja ultimatuma. U tom razgovoru niko ne treba biti satjeran u ugao; svi moraju pokazati prisebnost i razboritost.

Osnova tog dijaloga je otvorena i neprekinuta komunikacija. Ne smijemo davati lahka obećanja, tek da bismo postigli bilo kakav rezultat. Najvažnije je da poštujemo zakone naše zemlje, da ne urušavamo njene institucije, da do dogovora dolazimo strpljivo, razgovorom i dijalogom, da jedni drugima vjerujemo i da se držimo date riječi. Poštivanje zakona je vitalno pitanje našeg društva. Iz tog odnosa proizlaze svi naši uspjesi i sve naše nedaće. Zakonima se obezbjeđuje svačije pravo i čuva sloboda pojedinca, od bilo čije premoći i potčinjavanja – poručio je Kavazović.

U bajramskoj hutbi reis Kavazović je naglasio da naša zemlja vapi za mirom.  Da su sukobi, neplodne rasprave, blokade i svađe iznurile su naše ljude, te da mladi s nevjericom to sve posmatraju i traže kakva selameta na drugim stranama. Istovremeno, stranci se ovdje kao u svome šire.

– Moramo odbaciti politiku seoskih svađa, ako želimo da se pridružimo uljuđenom, normalnom svijetu. Prvo što trebamo učiniti jeste da jedni drugima ne prijetimo, da umjesto svađa i rasprava počnemo razgovarati o zemlji, domovini i državnom aparatu, koji će služiti svima nama podjednako. Zar je to tako teško?! Moramo shvatiti i prihvatiti da je ova zemlja naša zajednička sudbina. Neće to niko moći promijeniti ma koliko se trudio i želio. Iz vlastite se kože ne može, kaže narodna poslovica. Ona je naša domovina, baština koja se u srcu nosi, imetkom i životom brani. Tako je bilo u prošlosti, tako je danas i tako će biti i sutra – podvukao je.

Kavazović je podvukao da u međusobnim odnosima nastojmo savladati srdžbu i praštati jedni drugima, jer je u praštanju snaga pojedinca i mir u zajednici.

– U svijetu u kojem živimo puno je siromašnih i unesrećenih ljudi. U blagodatima kojima smo obdareni nalazi se i njihovo pravo. Naša srca moraju biti s ljudima, djecom i ženama Gaze i Ukrajine. U današnjem svijetu malo je zikra, obraćanja dragom Bogu, a puno nasilja i nepravde. Zaboravili smo na Boga, pa je On, Uzvišeni – kako je i obećao – učinio da čovjek zaboravi i samog sebe. U svijetu je zavladala besmisao i nestanak sreće, iskrenosti, ljubavi i ljudske topline, ali i nestanak mnogih berićeta. Davno je bio vakat da se vratimo Pravom putu, siratul mustekimu, i da u svoj život unesemo smisao, božanski red i poredak – mišljenja je Kavazović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović poručio je vjernicima da uče dove da se ratovi zaustave.

– Upirimo prstom u zločince, tražeći pravdu za žrtve. Nemojmo to nikada prestati raditi, ma o kome da je riječ. Neka Allah primi naše ibadete, naša dobra djela i neka mir zavlada među vjernicima. Ne gubimo nadu u Allahovu milost i oprost – poručio je Kavazović.

Kavazović je pozelio vjernicima uz želju  za sretne i berićetne bajramske dane da ih provedu u krugu familija i prijatelja, da čuvaju komšijske odnose, jer je to sunet Muhammeda, a.s.

Također je sretne bajramske dane poželio muslimanima u  Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji, te braći i sestrama u zemljama zapadne Evrope, Sjeverne Amerike i Australije.

– Neka nas dani Bajrama uvijek podsjete na naše bratstvo u vjeri i zajedništvo u domovini. Molim Uzvišenog da ucviljenima olakša tugu i srca im razveseli, da bolesnima daruje ozdravljenje, a siromašne da učini imućnima iz Svojih riznica dobra. Bajram šerif mubarek olsun! – zaključio je u bajramskoj hutbi na jutros održanom Bajram-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Čestitka Saveza za bolju budućnost Brčko distrikta povodom Ramazanskog bajrama

Radio Brčko

IZ U BiH – Ruka podrške za socijalno ugrožene, povratnike, nastradale u zemljotresu, bolesne

Radio Brčko

Bajramski intervju s Mustafom Gobeljić: “Bajram je simbol blagoslova”

Suvad Alagić