RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Započele svečanosti povodom Dana državnosti BiH i u Brčko distriktu

Započinjući niz manifestacija kojima se obilježava 25. novembar, Dan državnosti BiH, brčanski „Stećak“ u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“, upriličio je sinoć tribinu pod nazivom „Značaj ZAVNOBIH-a za državnost BiH-78 godina poslije“.

Profesor dr Senaid Hadžić sa Univerziteta Tuzla, kao jedan od uvodničara, naglasio je da je obilježavanje 25. novembra veoma važno i s obzirom na aktuelni trenutak kada se skoro svaki dan negira, ne samo država BiH nego i državni kontinuitet, uz pokušaj nametanja nekih epiteta koji su sa aspekta istorijske istine neodrživi.

„BiH je oduvijek granična zemlja, gdje se suočavaju interesi istoka i zapada u političko-vjerskom smislu. BiH posjeduje istorijski kontinuitet teritorije, imena i kontinuitet granica još od ranog srednjeg vijeka“, naglasio je profesor Hadžić.

Nakon 78 godina od zasjedanja u Mrkonjić Gradu, još uvijek, možda više nego ranije, postoji potreba, da se govori o ovom istorijskom događaju jer je on bitan zbog države BiH, istaknuto je na tribini.

„Tog 25. novemba 1943. godine u Mrkonjić Gradu obnovljena je državnost te udareni novi temelji tada federalnoj jedinici BiH, potpuno ravnopravnoj sa drugim federalnim jednicama odnosno republikama“, rekao je takođe uvodničar na tribini Izet Šabotić, direktor tuzlanskog Arhiva.

Inače, večeras od 17 sati planirana je centralna Svečana akademija u Domu HKD “Napredak” u Brčkom.

Sutra u “Islahijetu” promocija monografije dobitnika ratnih priznanja Armije i MUP-a Republike BiH, dok će u nedelju, u organizaciju Sportskog društva “Bosona” Brčko, biti odigran tradicionalni ekipni šahovski turnih u konkurenciji kadeta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Danas se obilježava Svjetski dan hemofilije

Radio Brčko

У Брчком се данас обиљежава Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Миљана Ђурђевић

U ponedjeljak obilježavanje Svjetskog dana rijetskih bolesti

Radio Brčko