RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Započelo čišćenje Vučilovca

Stekli su se uvjeti da se u Vučilovcu može započeti čišćenje kuća, a tokom dana vjerovatno će biti osposobljen i sistem lokalnog vodovoda čime bi se olakšao daljnji rad i čišćenje ovog prostora.

Ovo je izjavio Anto Domić gradonačelnik Distrikta nakon održavanja nastavka vanrednog zasjedanja, dodavši da se intenzivno nastavlja stvaranje jasnih kriterija i procedura oko zbrinjavanja ljudi koji su nastradali u poplavama.

„ Ako hoćemo stići neke rokove optimalno vrijeme za početak izgradnje je najdalje za 30 dana. Za to vrijeme moramo imati adekvatne odluke Parlamenta, saglasnosti i dokumente, ako želimo da do zime ljude zbrinemo u adekvatne prostorije“, dodao je Domić.

Prema njegovim riječima, našla se priliminarna lokacija, tako da se sada rade dodatne provjere, dok tačan broj osoba koje treba stambeno zbrinuti još nije utvrđen.

Između ostalog Domić je rekao i da će svi oni koji su zloupotrijebili ovu situaciju elementarne nepogode da bi ostvarili neku pomoć koja im ne pripada, biti identificirani i dalje krivično procesuirani.

„Tako da preporučam našim sumještanima da ukoliko pokušavaju da dođu na prijevaru do neke koristi koja ih ne slijeduje, da to ne rade jer svako ko bude otkriven biće procesuiran preko policije i pravosuđa“, dodao je gradonačelnik.

Još je rekao da u ponedjeljak dolaze eksperti za pregled stanja svih mostova, te ukoliko bude oštećenja da se na vrijeme mogu sanirati.

JP Cetse je radilo izvjesne procjene, istakao je Domić, koje su pokazale da postoje štete procjenjenje na oko 90 hiljada maraka, međutim, kako je rekao, nije na odmet da se još jednom provjeri stanje kad se na raspolaganju imaju stručnjaci.

Domić je još dodao da postupak izgradnje alternativnog prijelaza ide jako sporo, ali da je prema posljednjim informacijama od jutros, Bijeljina putevi pojačati svoj angažman na izgradnji zamjenskog mosta, tako da se očekuje da će ovaj posao biti završen tokom sutršnjeg dana.

Kada je riječ o zaprašivanju komaraca iz zraka, gradonačelnik je rekao da je u toku sređivanje piste na Brodu, te se stoga već sutra ili prekosutra očekuje ponovno tretiranje komaraca iz zraka.

O načinu uništavanja kabastog otpada, još je kazao, da postoje indicije da postoje specijalizriane firme koje se bave njegovim recikliranjem, te će se nakon što se taj otpad deponira, pokušati s njima stupiti u kontakt kako bi im se ukoliko žele, poklonio za reciklažu.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.