RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Zbog neusaglašenog stava entiteta oko udjela vraćanja duga i brčanska Luka ostala bez kredita Svjetske banke

Zbog neusaglašenog stava entiteta oko udjela vraćanja duga i J.P. Luka Brčko je ostala bez kreditnih sredstava od strane Svjetske banke. Nakon višegodišnjeg pokušaja postizanja dogovora oko kredita Svjetske banke za BiH u visini od 30 miliona eura koji je bio namijenjen za unapređenje riječnog saobraćaja BiH i čišćenja plovnog puta rijeke Save, zbog nemogućnosti dogovora entiteta, očito je da štetu od ovog jako povoljnog kredita trpi cijela BiH. Brčko Distrikt je od ukupnog iznosa kredita trebalo da dobije oko 8. miliona dolara sa jako povoljnim grejs- periodom.
„Informacija od prije nekoliko mjeseci je da je Svjetska banka odustala od tog kredita. Razlog odustaja je što nije postpignut dogovor oko načina vraćanja tog zajma, koji je vođen između Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrita“, pojasnio je Pero Gudeljević, direktor J.P. Luka Brčko.
Gudeljević je iskazao žaljenje što je došlo do obustave kredita Svjetske banke za BiH i za Brčko Distrikt, ali i kazao da će se J.P. Luka Brčko okrenuti prema sredstvima iz pristupnih fondova EU, i to vrlo brzo sa četiri konretna projekta. Ostale aktivnosti u J.P. Luka Brčko odvijaju se planskom dinamikom za 2014. godinu, kazao je još Pero Gudeljević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.