RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Scanlan: Usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa veliki korak ka boljoj budućnosti za Brčko

Supervizor za Brčko Michael Scanlan pozdravlja usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Brčko Distrikta BiH. To je važan korak u pravcu zaživljavanja prakse dobrog upravljanja u Distriktu. On će ubrzati reforme, pomoći da se osigura odgovorno trošenje javnih sredstava, te uspostavi privlačna klima za investicije u privatnom sektoru – što sve zajedno predstavlja sastavne elemente za izgradnju bolje budućnosti za građane Distrikta.

Organi Distrikta sada treba brzo da krenu sa usvajanjem potrebnih podzakonskih akata i stvore besprijekorne uslove u kojima će Komisija za odlučivanje o sukobu interesa moći što prije početi sa radom. To podrazumijeva i imenovanje nestranačkih eksperata kako bi Komisija mogla raditi svoj posao profesionalno i bez bilo kakvog političkog utjecaja.

Zakon uspostavlja jasne smjernice, postupak prijave i provjere imovine, obavezu izvještavanja, te sankcije kako bi se osiguralo da nosioci javnih funkcija obavljaju svoje aktivnosti u skladu s javnim interesom, a ne svojim ličnim interesima. Stoga bismo u narednim mjesecima trebali svjedočiti naporima Vlade i Skupštine na poboljšanju života u ovoj zajednici – od uvođenja elektronskih usluga poput elektronskih zdravstvenih iskaznica do privlačenja novih ulaganja u privatni sektor koja donose dobro plaćena radna mjesta.

Ovaj zakon bi također napokon trebao omogućiti donošenje odluke o racionalizaciji izuzetno velike javne administracije Distrikta. Time će se javna sredstva preusmjeriti na kapitalne projekte poput bazena, stadiona i novog mosta, od kojih će korist imati cijela zajednica, dodao je supervizor.

Istovremeno, supervizor napominje da je ovaj zakon samo jedan od instrumenata, iako važan, za unapređenje javnog dobra i borbu protiv korupcije. Policija i tužilaštvo, lokalni mediji, civilno društvo, politička opozicija i svi građani moraju sudjelovati i pomoći izabranim zvaničnicima Distrikta i javnim službenicima da ostanu fokusirani na to da služe javnom dobru.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Supervizor u radnoj posjeti OC Vermont

Radio Brčko

Scanlan: Brčko Distrikt ima šansu za novi početak ukoliko djeluje odmah

Radio Brčko

Scanlan: Pozitivne promjene u Brčkom su u tijeku, ali reforme treba ubrzati

Radio Brčko