RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

ИНЗУЛИНСКА ДОЗА ЗА ГОРАК ЖИВОТ

Шест година требало је одговорним у брчанској „Електродистрибуцији“ да се смилују и прије краћег времена коначно укључе струју тешком болеснику двадесетседмогодишњем Теодору Лакићу из Посаваца код Брчког и његовом оцу Рајку (58) због наводног дуга од 300 марака.

Овакве приче каквих нажалост у послијератној БиХ има на претек, по правилу погађају болесне.Таква је ситуација је и са Теодором који већ пет година живи на инзулинској терапији.Уз болест ту је и неизоставно сиромаштво.

Шећерна болест је Теодора стигла с пунољетством. Мајка Вукица умире у 40. години живота некако у вријеме када је и струја искључена.Након тога долази и до погоршање болести и стална инзулинска терапија у условима који не приличе ни здравима а камоли тешко обољелим особома,јер је за нормалан живот Теодору потребна прописана дијететска исхрана и нормални хигијенски услови примјерени 21.вијеку.

„Једем оно што отац и ја зарадимо у надницама, углавном купљено упродавници зато што отац нема времена да редовно кува, а ја бих морао поштовати режим исхране с више кувања. Кућа прокишњава, немам зимску одјећу, а сви захтјеви за социјалну помоћ су нам одбијени. Више пута сам падао у шећерну кому, а млад сам и волио бих да живим“, с прекидима и с погледом у крило и на прекрштене мршаве руке, говори овај 27-годишњак.

На другом крају стола у полумраку ломећи прсте сједи његов отац Рајко који је ратовао од првог до задњег дана. Као и бројни демобилисани борци, данас је незапослен, а радио је прије рата.Због година нема право на пензију. Све што је изговорио приликом наше посјете речено је у грчу, кроз стегнуте вилице – Борим се и борићу се за Теју све док не паднем“.

А на прекрасној заравни испод храстове шуме стоји њихова кућа.Својим рушевним стањем одудара од природног амбијента.Група добрих људи започела је нову, али новца више нема.
„Учинили смо све да саградимо нову кућу и уселимо их барем у једну просторију прије него им се ова рушевина свали на главу, али новца више нема. Имамо обећања и у Борачкој организацији, не одустајемо, али зима долази“, каже комшија Лакићевих,Радивоје Ђукић.
У болести и неимаштини Теодор и Рајко од 2011. устајали су и лијегали с мраком који су с времена на вријеме тјерали свијећама.

„Тешко је без струје. Гријем воду на шпорету и купам се у лавору. Сањам купатило и собу без мишева и пацова, ТВ програм и друге ситнице које моји вршњаци имају. Да барем имам радио на батерије…“, каже Теодор и додаје –вјерујем да има добрих људи и да ме разумију јер млад сам, и волим живот …

Прича о тешком животу Лакића вјерујем да неће никога оставити равнодушним. За оне који имају, њихова мала хуманост, Теодору и Рајку,значиће пуно .

Рачун за помоћ (КМ):
Теодор (Рајко) Лакић, Ражљево бб, Брчко
554 – 303 – 007138 – 05 – 81,
Павловић Интернатионал Банк, АД „Слобомир“ Бијељина, Филијала Брчко
Девизни:
СWИФТ – ПАВЛБА22
ИБАН: БА395542030021750581

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.