RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji između Gorskih službi spašavanja FBiH, RS-a i Brčko distrikta

Dana 26.12.2018. godine, upriličeno je potpisivanje Sporazuma o međusobnoj saradnji između Gorskih službi spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta,

Potpisivanje je obavljeno u prostorijama Operativno komunikacijskog centra Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministarstvo sigurnosti je dalo svu potrebnu podršku GSS-u, te je u svojstvu domaćina ovog važnog čina stavilo na raspolaganje svoje prostorije.

Sporazumom je dogovorena saradanja Gorskih službi spašavanja koje djeluju na teritoriju Bosne i Hercegovine, i u njemu se definiše program djelovanja između gorskih službi spašavanja, kao i jačanje saradnje i koordinacije Gorskih službi spašavanja entiteta i distrikta.

Predmet sporazuma je međusobno povezivanje i postepeno povećanje saradnje između sporazumnih strana, koji se odnosi na zajedničko organizovanje obuka za spašavanje, vježbi spašavanja, pisanje projekata, razmjenu stručnih mišljenja, zajedničko djelovanje na terenu, pomoć u spasilačkim akcijama, u ljudstvu i opremi.

Sporazumne strane će podsticati uspostavljanje mreže za dijeljenje sadržaja radi lakše razmjene podataka i stvaranje baze podataka  i dokumenata u cilju zadovoljavanja potreba spasilačkih službi.

Sporazumne strane će raditi na izgradnji programa stručnog usavršavanja, spasilačkih stručnjaka, kao i na razmjeni stručnjaka.

Ugovorene strane će zajednički raditi na:

1) saradnji i razvoju metoda prevencije, procjenjivanju i analiziranju rizika od prirodnih ili drugih nesreća,

2) pomoć i obostrana saradnja u unapređenju pripravnosti za prirodne ili druge nesreće i planiranju kapaciteta za odgovor na eskalaciju rizika i nastanak nesreća,

3)  uzajamna podrška i saradnja na stvaranju prijedloga Zakona o Gorskim službama spašavanja u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i Gorske službe spašavanja Brčko Distrikta kao i ostalim aktivnostima od zajedničkog interesa

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Gorska služba spašavanja Brčko distrikta boravila na obuci na planini Visočici

Radio Brčko

Brčko: Pripadnici Gorske službe spašavanja boravili na obuci na lokalitetu Igmana

Radio Brčko

Zimski tečaj GSS-a u Brčko distriktu BiH

Radio Brčko