Brčko

Slučaj „Bosnaplod“: Podignuta optužnica protiv Nedžada Levića i Enesa Imamovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Nedžada Levića (54) iz Brčkog i Enesa Imamović (67) iz Maoče zbog osnovane sumnje da su zloupotrebom položaja ili ovlaštenja u „Bosnaplod“ d.d. Brčko u dužem vremenskom periodu nanijeli štetu ovom preduzeću, dok su Leviću i drugim subjektima pribavili korist.

Oni su optuženi da su od 2003.g. do 2012. godine sačinjavali lažne i fiktivne knjigovodstveno-računovodstvene dokumente prikazujući na taj način da je poslovanje „Bosnaplod“ d.d. bilo zakonito i uspješno. Nedžadu Leviću, kao direktoru, a Enesu Imamoviću kao šefu računovodstva ovog preduzeća, stavljaju se na teret brojne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja kojima su “Bosnaplod” d.d. i  njegovi radnici oštećeni, dok je pribavljena korist prvooptuženom Leviću, te Zemljoradničkoj zadruzi „Maoča“ i „Natural Food“ d.o.o.  kojima je istovremeno rukovodio.

Optužnicu u 13 tačaka i blizu dvije hiljade materijalnih dokaza o krivičnom djelu zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i krivotvorenja službene isprave (iz člana 383 stav (1) Krivičnog zakona), Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dostavilo je nadležnom sudu na daljnji krivični postupak. Optužnica, kojom je podnesen prijedlog za oduzimanje imovinske koristi od prvooptuženog u iznosu od preko 400.000,00 KM, u cjelosti je potvrđena pred Osnovnim sudom Distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button