RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

BBI VIP Business Club suorganizator konferencije Pouzdanost 2019.

Sve uspješne kompanije teže ka tome da budu prepoznate kao siguran, poželjan i pouzdan partner, a shodno tome, finansijski pokazatelji uspješnosti poslovanja postali su informacije od velike vrijednosti.

Certificiranje poslovne pouzdanosti uobičajena je praksa u međunarodnom okruženju kojom kompanije jačaju svoj ugled i povjerenje, a poslovna javnost i u našoj zemlji sve više prepoznaje kvalitetne certifikate i njihovu stvarnu vrijednost. Jedan od onih koji ima kredibilitet i već godinama je međunarodno priznat je certifikat bonitetne pouzdanosti koji izdaje LRC d.o.o., najveća bonitetna agencija u BiH.

Rezultati poslovanja kompanija analizirani su kroz pokazatelje iz različitih grupa: likvidnost, solventnosti, profitabilnost, a analiza obuhvata historijske rezultate poslovanja kao i očekivane trendove: prethodne dvije godine i projekcija za narednu godinu. Od 33.097 kompanija koliko ih je u 2018. predalo završne finansijske izvještaje nadležnim institucijama, samo njih 5.215 zadovoljilo je međunarodno priznate kriterije i zaslužilo status bonitetne pouzdanosti. Ipak, to je povećanje od čak 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, a gledano područno – iz Federacije BiH dolazi 3.500 takvih kompanija, dok u RS-u djeluje njih 1.715.

Ovogodišnja javna promocija bonitetnih kompanija biće održana 27. novembra u sarajevskom hotelu Hills na poslovnoj konferenciji ”Pouzdanost 2019” , najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

”Promocija uspjeha naših firmi, kako u zemlji tako i u inostranstvu, od izuzetnog je značaja. Posebno onda kada govorimo o pozitivnom trendu. Kompanije koje posluju odgovorno, kvalitetno i natprosječno ostvarile su u protekloj godini prihod od 17.388.430.122 KM, njihova dobit iznosila je 2.037.814.125 KM, izvoz je bio u vrijednosti 3.284.595.770 KM, a ukupno zapošljavaju 116.383 osobe. Ovu su podaci vrijedni spomena i priznanja”, kazao je Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je pokrovitelj projekta ”Pouzdanost 2019”.

Suorganizatori konferencije su Bosna Bank International i njen BBI VIP Business Club, čije je strateško opredjeljenje razvoj privrede i povećanje proizvodnih kapaciteta domaćih kompanija.

”Naše poslovanje temeljimo na etičkim principima i partnerskim odnosima s klijentima, stoga nas raduje da možemo podržati bh. bonitetno pouzdane kompanije. Bonitetna pouzdanost predstavlja garanciju da kompanija posluje natprosječno, a certificirano preduzeće jača svoj ugled, dokazuje da je pouzdan i poželjan partner, te jača svoju poziciju na domaćim i međunarodnim tržištima. Stoga smo ponosni da je BBI banka i ove godine, treći put zaredom, suorganizator konferencije ‘Pouzdanost’ i rado ćemo pomoći dobitnicima ‘Zvijezda bonitetne pouzdanosti’ da nastave i dalje rasti”, izjavila je Edina Hasečić, direktorica Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke.

”Činjenica je da bonitetno pouzdane kompanije imaju minimalni postotak negativnosti unutar jedne godine, pa se takva preduzeća ne identifikuju samo kao dobra prema prošlim rezultatima već se ukazuje i na vrijednost kompanije u budućnosti. Vrlo je bitna činjenica da u samom procesu ne postoji mogućnost proizvoljnog definiranja ocjena jer se one izračunavaju automatski po unosu finansijskih izvještaja i drugih poslovnih informacija, u potpuno kontroliranom okruženju, bez mogućnosti bilo kakve manipulacije podacima. Na taj način osigurana je puna objektivnost, relevantnost, neovisnost i, što je možda i najbitnije, pouzdanost dobijene ocjene na koju se poslovni partneri mogu osloniti. To je prepoznao i gotovo cjelokupan bankarski sektor s obzirom na to da se 95% banaka oslanja na LRC BIS”, rekao je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a.

”Poslovne novine u suradnji sa LRC-om na petoj po redu konferenciji ‘Pouzdanost’ imaće zanimljive goste i predavače, uspješne ljude iz svijeta biznisa poznate u BiH i regionu među kojima su: Sanja Lopar, prva žena u Jugoslaviji u svijetu nafte, Davor Bilman, licencirani predavač za radionice i treninge na području vođenja, prodaje, komunikacije, timskog rada, poslovnog pregovaranja i coachinga, te Blanka Lasić, osnivačica i vlasnica društva Mindist d.o.o., koje kao glavni cilj ima savjetovanje na području osobnog i organizacijskog razvoja. Također, i ove godine štampaćemo specijalnu publikaciju Poslovnih novina posvećenu bonitetno pouzdanim kompanijama”, kazala je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica Projekta.

Više informacija o projektu dostupno je na: www.pouzdanost.ba, a za sve bonitetno-pouzdane kompanije BBI Banka je pripremila niz pogodnosti i posebnu ponudu svojih usluga o kojima se zainteresovani mogu informisati putem e-mail adrese: vip@bbi.ba.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Snažna podrška za privrednike u Vogošći: blizu pet miliona KM po stopi od nula posto

Radio Brčko

BBI VIP Business Club u Sarajevu: Turizam i IT sektor kao pokretači razvoja regije Sarajeva

Radio Brčko

BBI banka pozvala inovatore i naučnike da prijave ideje

Radio Brčko