RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BBI VIP Business Club u Sarajevu: Turizam i IT sektor kao pokretači razvoja regije Sarajeva

„Turizam i IT – razvojne grane i pokretači razvoja ostalih djelatnosti regije Sarajeva” bila je tema današnjeg Okruglog stola održanog u Sarajevu, a čiji organizatori su bili BBI banka i BBI VIP Business Club. Cilj skupa, pored definisanja potencijala rasta i razvoja domaće privrede, jeste i identificiranje smjernica rada BBI VIP Business Cluba, koja privrednicima želi pružiti kvalitetno partnerstvo i podržati ih u njihovom radu.

Edina Hasečić, direktorica Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke, je u uvodnom obraćanju navela da su turizam i IT grane koje u čitavoj Bosni i Hercegovini doživljavaju rast, te je potrebno pravilno iskoristiti prilike i u smislu zaustavljanja odlaska mladih iz države.

„Cilj današnjeg Okruglog stola jeste da definišemo potencijale turizma i IT-a, sa fokusom na sarajevsku regiju. Sve informacije sa sastanka želimo iskoristiti na predstojećem Sarajevo Business Forumu 2019 kako bi pomogli privrednicima da prošire svoje poslovanje i privuku nove investitore.  BBI banka i BBI VIP Business Club već godinama teži ka tome da domaćim privrednicima pruži maksimalnu podršku, kako pomoću finansijskih usluga, tako i pomoću organizacije najvećeg investicijskog foruma na području Jugoistočne Evrope, Sarajevo Business Foruma”, izjavila je Hasečić.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije izrazio je zadovoljstvo partnerstvom BBI banke i Privredne komore prilikom organizacije Sarajevo Business Foruma, te naglasio: „Angažman BBI banke za razvoj bh. privrede je od nemjerljivog značaja, te mi je posebno zadovoljstvo što je projekat Sarajevo Business Forum postao najveći i najznačajniji regionalni investicijski događaj.  U zadnje vrijeme je primjetan trend povećanja broja privrednika iz IT sektora i sektora turizma, te se nadam da će mnogi od njih iskoristiti SBF kao platformu da promovišu svoj rad i time unaprijede svoje poslovanje”.

Mirsad Jašarspahić

O turističkom bogatstvu Sarajeva i njegovom potencijalu u globalnoj turističkoj ponudi govorila je Azra Džigal, predstavnica Turističke zajednice Kantona Sarajevo, te navela da je broj turista svake godine sve veći, ali da ipak još uvijek nije iskorišten sav potencijal Sarajeva po ovom pitanju. Pored boljeg umrežavanja avioprevoza, potrebno je ulaganje u povećanje ponude, naročito u sportske i rekreativne aktivnosti.

Edin Deljkić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse dao je osvrt na perspektive Sarajeva kao IT-huba.

„IT sektor je trenutno najbrže rastuća grana, kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini.  Mnoge članice  Bit Alijanse su već izvozno orijentisane i razvijaju softvere za najveće svjetske brendove. To ukazuje na kvalitet rada bosanskohercegovačkog kadra IT sektora. Da bi se IT sektor dodatno razvio, potrebni su ulaganje u savremenu IT opremu i stabilni uslovi rada, kako bi se spriječio odlazak stručnog kadra iz naše države.“, izjavio je Deljkić.

Jedna od tema na Okruglom stolu bio je i ovogodišnji Sarajevo Business Forum 2019, koji će se održati  od 17. do 19. aprila 2019. godine u Sarajevu, a koji nudi perspektivnu platformu za umrežavanje privrednika međusobno, ali i njihovo umrežavanje sa potencijalnim investitorima. Online prijave za učešće na Forumu su otvorene do 10. aprila, a mogu se izvršiti putem web stranice https://sarajevobusinessforum.com/.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BBI podržala akciju “Jedan iftar za jedan ruksak” za povratničku djecu

Radio Brčko

Snažna podrška za privrednike u Vogošći: blizu pet miliona KM po stopi od nula posto

Radio Brčko

Uspješne priče “Transformers Roadshowa”: Novi lijek za rezistentne bakterije i kuća za čiju su izgradnju potrebna tri sata

Radio Brčko