RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Без стандардизације нема добре ракије

У организацији брчанског “Воћног клуба”, данас је проф др Предраг Вукосављевић са Пољопривредног факултета београдског Универзитета, одржао предавање о навикама, заблудама, грешкама, али и старим обичајима у производњи ракије.

„ Највећи недостатак у производњи представљају технолошке мане, те што ракије нису прошле процес старења и на то желим данас да укажем као и на примјену нових технологија“, рекао је професор Вукосављевић.

проф др Предраг Вукосављевић

Он је подсјетио да пет фактора утичу на квалитет ракије међу којима је најважнији квалитет самог воћа.

„На квалитет ракије највише, са близу 60 одсто, утиче избор квалитетног воћа, затим ту је и фаза ферментације када се воће преради у алкохолну комину. Трећа фаза је дестилација и справљање дестилата. Важна фаза је одлежавање дестилата у бурићима за одлежавање или у неутралним бурићима да се ракија ферминизује. Последња, пета, фаза је дотјеривање односно бонификација ракије. Свака од тих фаза је јако значајна. Будући да је квалитет воћа најважнији, мој савјет је да оно што не бисте појели немојте стављати ни за ракију“, нагласио је проф др Предраг Вукосављевић.

Неџад Буљић

За Неџада Буљића, произвођача ракије, велика одговорност за квалитет произведене ракије сноси локалну власт која не примјењује Закон о вину и ракији који је донешен још прије десет година.

„Без примјене Закона нема стандардизације и контроле квалитета ракије. Свако то ради на свој начин. Због тога имамо неквалитетне и неконкурентне ракије и не можемо да је продамо. Због тога су на губитку произвођачи, али и држава која на акцизама губи вишемилионске износе“, нагласио је Буљић. Он сматра да би, примјеном Закона, било много више реда у производњи ракије што би свакако и унаприједило њен квалитет.

„Према одредбама Закона, производњом се могу бавити само регистрован произвођач који је подложан контроли инспекцијских служби и он мора за тај посаа бити кавлификован. У нормалним земљама такви произвођачи врше дестилацију и за друге произвођаче ракије. Тако би се стандардизовала производња ракије. Вјероватно би се ти произвођачи организовали и у задругу како би мали произвођачи били у прилици да изађу на тржиште“, нагласио је Буљић који има воћњак од шест хектара и годишње произведе више хиљада литара ракије.

Саво Лукић

Саво Лукић, предсједник “Воћног клуба” није крио задовољство одзивом произвођача ракије на Прву школу ракије у Брчком. Узроке лошег квалитеат ракије на подручју Дистрикта, Лукић види у недисциплини, робовању традицији, сујети и некаквом породичном насљеђу у производњи.

„Ми желимо да укажемо да, за бољи квалитет, требамо користити искуства произвођача који праве много боље ракије. Наш циљ је да се у Брчком од производње ракије може добро живјети. Ми хоћемо кроз ова предавања, која ће трајати до краја сљедеће године, да профилишемо неколико произвођача чија ће ракија заслужити пажњу и која ће се моћи промовисати било гдје“, нагласио је Лукић.

Осим неколико десетина заинтересованих произвођача, данашњем предавању присуствовали су и матурнати пољопривредне школе, смјер прехрамбени техничар.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!