RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Marčeta smatra da je vrijeme za stvaranje srpskog kantona u Federaciji

Srbima u federalnim opštinama Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac godinama se uskraćuju osnovna ljudska prava i krajnje je vrijeme za pokretanje inicijative za formiranje zajednice srpskih opština ili srpskog kantona u Federaciji BiH /FBiH/, poručio je delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Mile Marčeta.

On je pozvao nosioce najviših funkcija u Republici Srpskoj i Srbiji i predstavnike međunarodne zajednice da pokrenu inicijativu za formiranje zajednice tih srpskih opština, ističući da srpski narod tu nema nikakvih prava i mogućnosti da živi.

“Predstavnici srpskog naroda godinama ukazuju na probleme i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava u ovim opštinama. Krajnje je vrijeme za pokretanje inicijative za formiranje zajednice srpskih opština ili srpskog kantona u FBiH, u suprotnom nas u dogledno vrijeme neće biti na ovim prostorima“, rekao je Marčeta Srni.

On je podsjetio da je i iz popisa stanovništva vidljivo da Srba skoro da i nema u FBiH.

“Infarstruktura u srpskim povratničim opštinama je uništena, privrednih subjekata nema, srpskoj djeci uskraćeno je pravo na nacionalnu grupu predmeta, a kantonalne i institucije FBiH uošte ne pomažu, niti žele da riješe probleme. To je surova stvarnost zbog ćega će Srbi napustiti vjekovna ognjišta”, kaže Marčeta.

On je podsjetio da su Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac bile slobodarske opštine u kojima su poštivana prava svih, za razliku od današnjeg vremena.

“Drvar je bio jedan od tri slobodna grada 1941. godine na prostoru tadašnje Jugoslavije. Sada na području ove opštine, ali i ostalih srpskih povratničkih opština nema slobode i prava za srpski narod”, naglasio je Marčeta.

On je ponovio da je za navedene opštine značajno što im Srbija finansijski pomaže.

“Sredstva koja smo dobili iz Srbije su značajna, ali se mora naći trajno rješenje za srpski narod. Srbi u FBiH ne mogu uticati na donošenje odluka, a samim tim i zaštiti nacionalni vitalni interes, što je vidljivo i u Domu naroda Parlameta FBiH”, zaključio je Marčeta.

Izvor: http://www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.