RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

BiH: Godišnje od karcinoma oboli 10.000 ljudi, od kojih polovina umre

U BiH godišnje od karcinoma oboli 10.000 ljudi, od kojih polovina umre, pokazuju podaci entitetskih i kantonalnih zavoda za zdravstvo, te bolnica u BiH.
Onkolozi tvrde da je situacija alarmantna s obzirom na to da je postotak umrlih od ove bolesti u velikom porastu.

Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Federalni zavod za javno zdravstvo, u Federaciji BiH od 17 vrsta malignih oboljenja boluje 15.517 lica.

Zabrinjava da je broj oboljelih povećan u svim kantonima, a samo u Hercegovačko-neretvanskom je prošle godine od karcinoma oboljelo 1.429 ljudi.

Onkolozi upozoravaju da visokom procentu smrtnosti od karcinoma doprinosi to što se oboljeli ljekaru javljaju prilično kasno, piše “Dnevni avaz”.

Oni ističu da su u najvećoj opasnosti lica starijeg životnog doba, ali da su na udaru sve više i mladi koji obolijevaju od raka želuca.

Pretpostavlja se da godišnje u BiH oboli 90 do 100 djece koja se liječe na dječijim onkologijama u Sarajevu i Banjaluci.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U porastu broj oboljelih žena od karcinoma dojke

Radio Brčko

Zbog povećanja broja oboljelih od nekih karcinoma „Brčansko srce“ planira više stručnih predavanja

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: „Brčansko srce“ na Trgu mladih dijelilo ružičaste vrpce

Sanita Jerković Ibrahimović