RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U porastu broj oboljelih žena od karcinoma dojke

U Brčko distriktu broj oboljelih od karcinoma dojke je u porastu. Tako je u odnosu na ranije razdoblje kada je godišnje evidentirano maksimalo 26 novookrivenih karcinoma, taj broj u 2017. godini porastao na 47. Ovo nam je potvrdio poznati brčanski onkolog Stanislav Mihajlović, te dodao da je najmlađoj pacijentici dijagnosticiran karcinom dojke prije pet godina kada je imala 27 godina, a koja se danas osjeća dobro. U Brčko distriktu, za razliku od entiteta, još uvijek ne postoji registar malignih oboljenja, tako da u JZU “Zdravstveni centar Brčko” ne postoje podaci o smrtnosti.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Više od 90 posto pacijentica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Ljekari preporučuju redovite preglede, koji uključuje samopregled, ultrazvučni pregled i mamografiju, kako bi, bolest u ranom stadiju otkrivanja, bila izlliječena. Za “Radio Brčko” o preventivnom liječenju, uzrocima i izlječenju karcinoma dojke govori poznati brčanski onkolog Stanislav Mihajlović, šef kirurgije JZU “Zdravstveni centar” Brčko dsitritka.

Ako biste napravili presjek oboljelih žena od kacinoma dojkte, od prije nekoliko godina do danas, kakva bi bila opća slika kada je u pitanju Brčko distrikt?

Situacija nije sjajna, kao ni u drugim sredinama. Karcinom dojke je u stalnom porastu. Kod nas ovdje je nešto u većem porastu. Prošla godina nam je bila rekordna. Imali smo 47 novootkrivenih karcinoma dojke, dok smo ranije imali maksimalo 26 slučajeva godišnje. Ove godine, mislim da ćemo imati ponovno skok, koji će biti izjednačen s prošlogodišnjim podacima. Sada već imamo 35 novootktrivenih karcinoma, a u obradi tri pacijentice za koje znamo da je karcinom dojke.

Koja je najčešća starosna granica dobijanja karcinoma dojke?

U principu, nema starosne granice, ali su kritične godine za pojavu karcinoma one od pedeset i pete do šezdeset i pete, dok je po svjetskoj statisti pedeset i devet godina vrh incidence. Imao sam pacijenticu koja je 1983. godište, dok je najmlađa operisana 2013. sa 27 godina, ‘86 je godište i danas je zdrava.

Koji su to najčešći uzroci zbog kojih žene obolijevaju od karcinoma dojke?

Ima veći broj rizičnih faktora. Na prvom mjestu je dob, koja je glavni faktor bolesti. Na drugom mjestu bila bi genetska predispozicija po ženskoj liniji, ako je neko bolovao od karcinoma dojke ili jajnika. Na trećem mjestu je stanje rađanja, odnosno nerađanja, prvi porod poslije 30. godine, trudnoća ili rađanje u kasnim godinama, potom ide nedojenje, hormonska kontracepcija, gojaznost, pogotovo kod žena u menopauzi, zatim zračenje, ako su žene u mladosti imale rendgenska snimanja, obično pluća, ruke ili glave, a pogovoto u predjelu grudi. Na kraju, tu su opšti faktori kao što su stres, hrana ili zagađenost zraka. Nema jednog faktora, uvijek je to kombinacija nekoliko faktora.

U medicine ne može stopostotno tvrditi da je neka bolest stopostotno izlječiva odnosno neizlječiva? Koliko žene same sebi mogu pomoći?

Zloćudne bolesti napadaju oslabljeni organizam. Rekao bih da sve ide preko imuniteta, kojeg kad oslabi napadaju bolesti. Kada je čovjek zdrav i jak ima moć da se obrani protiv virusa i bakterija. Puno malignoma je prouzorkovano virusima. Treba pokušati izbjegavati stresove koliko je moguće i biti pozitivan. Volim da kažem da pedeset posto izliječenja zavisi od medicine i još toliko od pacinetice i njene okoline. Karcinomi nisu kao nekada. Ranije su žene s ovim oboljenjem bile otpisivane. Danas ih se većina izliječi, pogotovo ako se jave na vrijeme. U svijetu se rade sistematski skrininzi, a kod nas oportuni u sklopu pregleda.

Koliko imate pacijentica koje se žele preventivno pregledati?

Sada u ovoj godinu i ranije smo imali dosta žene koje dolaze samoinicijativno na rutinske preglede, što je odraz medijske i ljekarske kampanje. Nastojim svakom da kažem šta treba da zna i uradi po pitanju ulatrazvuka, mamografije, kako bi se to isto prepričavalo dalje. Svijest pacijentica se mijenja, shvataju koliki je značaj preventive, ali ima i onih koje dođu tek kada nešto primijete. Za dvije sedmice sam imao pet pacijentica sa zapuštenim karcinomom, a toliko je prije bilo za godinu.

Kada preporučujute prve preglede?

Preporučuju se preventivni pregledi s 25 godina, kada se počinje s mjesečnim samopregledima, jednom mjesčno po završetku menstruacije, dok one koje su u menopauzi to trebaju raditi svakog prvog u mjesecu. Potom idu ljekarski pregledi jednom godišnje. Rutinska mamografija ide s 40 godina. Ako je sve uredu, tada je žene ponavljaju svake tri godine, a od pedesete godine češće svake dvije godine. Kod žena s genetskom predispozicijom, mamografija se radi s 38 godina života, te se cijelog života provodi svake dvije godine.

Imate li podatke u stopi smrtnosti od ove bolesti?

Za razliku od entiteta, nemamo registar malignih oboljenja. Iz vlastitog iskustva mogu reći da imamo veliki broj pacijentica koje su izliječenje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Mirsad Đapo – Prisustvo korupcije u nabavkama je bilo veliko

Radio Brčko

Ifet Mahmutović, selektor muške odbojkaške reprezentacije BiH boravio u Brčkom

Radio Brčko

Silikonski implantati za grudi mogu dovesti do raka

Radio Brčko