RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: „Brčansko srce“ na Trgu mladih dijelilo ružičaste vrpce

Povodom oktobra, mjeseca posvećenog borbi protiv raka dojke, članice Udruženja oboljelih od malignih oboljenja „Brčansko srce“, danas su na Trgu mladih građanima dijelile brošure i ružičaste vrpce, znak i simbol sudjelovanja solidarnosti i podrške u borbi protiv raka dojke.

Predsjednica „Brčanskog srca“ Ramiza Musić podsjetila je da ovo udruženje od svog postanka uvijek organizuju i ove ulične akcije kako bi podigli svijest o značaju prevencije.

„Prema informacijama koje imamo, do sada je u Brčkom na godišnjem nivou bilo između 30 i 35 oboljelih od karcinoma dojke. A sada ih je preko 40 što znači da je ova bolest u porastu. Mi se trudimo da probudimo svijest jer ako se bolest otkrije na vrijeme ima i izlječenja“, dodala je Musić.

Kao i do sada u akciji je učestvovalo i Udruženje medicinskih sestara i tehničara „Medicinar“, čiji članovi su građanima mjerili šećer u krvi i krvni pritisak.

„Naše udruženje je od samog osnivanja „Brčanskog srca“ prepoznalo njegov rad koji podržavamo. Kad god su nas zvali bili smo tu za njih. Naših najmanje 10 sestara su volonteri u „Brčanskom srcu“, a neki koji u svojim porodicama imaju oboljele od ove bolesti su čak i članovi tog udruženja. Udruženje „Medicinar“ će i dalje podržavati ovakve akcije jer smo mišljenja da je to udruženje koje najbolje radi u Brčkom“, kazala je glavna sestra porodične medicine Fikreta Jusufović.

Pored „Medicinara“ ove godine „Brčansko srce“ u ovoj akciji podržalo je i Udruženje doktora porodične medicine.

„Ne pružamo samo moralnu podršku ovim divnim ženama, nego smo sa njima dogovorili i nekoliko konkretnih akcija. Između ostalog, narednih dana organizovat ćemo preventivne preglede dojke, odnosno radićemo volonterske ultrazvučne preglede u Domu zdravlja, mimo radnog vremena. Dobili smo spisak od udruženja i pregledaćemo 25 žena koje do sada nisu radile ultrazvuk dojke. Također ćemo održati i jedno predavanje o ovoj bolesti za naše sugrađanke“, istakla je dr Azra Dervišević specijalista porodične medicine.

Neki od građana koje smo zatekli na Trgu mladih rekli su da su ovakve akcije humane jer što prije se bolest otkrije prije se i izliječi, te da se svakako treba pridružiti i ovakve akcije podržati moralno ali i materijalno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove posjetio UG “Brčansko srce”

Sandra Živković

Brčko: Udruga “Brčansko srce” sudjeluje u projektu ranog otkrivanja karcinoma dojke u BiH

Sandra Živković

Brčko: Zajedno u borbi protiv karcinoma dojke, sutra podjela ružičastih vrpca

Radio Brčko