RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Bihać: Od mina očišćeno 123.898 metara kvadratnih sumnjive površine

Demineri su očistili površinu od 123.898 metara kvadratnih i radili su iz tri dijela: mašinskom metodom sa mašinom za deminiranje PT 300, manuelnom metodom tehničkog izviđanja i metodom čišćenja oko pronađenih mina.

Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađene su dvije mine (PROM 1) i dva NUS-a (ručna bomba M-75 i kumulativna raketa M 80). Uništavanje pronađenih sredstava obavio je tim FUCZ za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) “Bihać A”.

Deminirana lokacija se nalazi iznad rijeke Klokot koja napaja grad Bihać pitkom vodom i od izuzetnog je značaja za stanovnike navedenog područja. Lokacija je i u neposrednoj blizini državne granice sa Republikom Hrvatskom a tu je i bivši aerodrom “Željava” koji predstavlja historijsku vrijednost zanimljivu za građana Krajine, BiH ali i šire. Uz to, ovo područje pogodno je i za razvoj poljoprivrede i stočarstva.

Uklanjanjem minske opasnosti sa predmetne lokacije prošireno je sigurno okruženje za brojne posjetioce i lokalno stanovništvo.

Izvor: www.klix.ba

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Сатлер данас борави у Коњицу, Јабланици и Мостару

Radio Brčko

„Grunfovac“ Vedad Muratović prvak BiH u klasi 600

Sanita Jerković Ibrahimović

U Mostaru otvoren Međunarodni sajam gospodarstva

Radio Brčko