RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

“Bosnaplod” u ponovnom usponu, u planu daljnja ulaganja

Agencija za odnose sa javnošću kompanije “Bosnaplod” za brend “Kulin”, danas je organizovala druženje predstavnika ove kompanije sa novinarima tokom kojeg su se obišli proizvodni pogoni, linija pripreme voća, hladnog pogona i sušenja, te plantaže kompanije.

Ovom prilikom je istaknuto da je brčanska firma “Bosnaplod”, koja se od 1948. godine bavi uzgojem i preradom voća, ponovo značajnije započela svoj rad nakon što je 2015. godine iz stečaja preuzeta od strane Zeraa Agriculture Investment d.o.o.Sarajevo, te da je do danas uloženo preko 20 miliona maraka isključivo u proizvodnju.

Direktor “Bosnaploda”, Benjamin Vukotić, kazao je da su se u 2017. godini ostvarili značajni iskoraci, pa je tako uspostavljena veza sa preko 2.500 koopreranata, a otkupilo se preko 5.000 tona voća.

“Mislim da smo pozicionirali “Bosnaplod” kao jedan od najozbiljnijih igrača što se tiče prerade voće u BiH, pa i u regionu. Namjeravamo dalje ulagati, a što se tiče vlasti Brčko distrikta imamo korektnu saradnju i njihovu podršku”, istakao je Vukotić.

Prema njegovim riječima, “Bosnaplod” preko 75 posto svog prihoda ostvaruje u izvozu smrznutog, toplo prerađenog i sušenog voća, na tržišta EU.

“U 2018. godini namjeravamo dalje ulagati u nove proizvodne pogone i nove skladišne kapacitete kako bi ih povećali. Planiramo da otkupimo ili na našim plantažama proizvedemo, preko 7.000 tona voća. Najviše izvozimo u Njemačku, Austriju, Poljsku, dio Ujedinjenog kraljevstva, a upravo smo završili pregovore o izvozu “Kulin” proizvoda u Ujedinjene Arapske Emirate odakle ćemo ih distribuirati na cijelo tržište zemalja Zaliva”, dodao je Vukotić.

U razvoju brenda “Kulin”, prema riječima direktora, data je prilika mladima da se pokažu i dokažu.

Na razvoju sokova “Kulin” radila je Fatima Halilčević, rukovodilac kontrola kvaliteta, koja je naglasila da je osnovna zamisao bila napraviti kvalitetan proizvod, bez ikakvih dodataka, u jednostavnoj, a ipak drugačijoj ambalaži.

“Sok je veoma jednostavan jer ima malo sastojaka. Uglavnom smo koristili sirovinu sa našeg podneblja kako bi što više iskoristili našu domaću proizvodnju”, kazala je Haličević.

A mladi tehnolog Slađana Arsenić, prozvela je recepturu za liniju “Kulin” džemova.

“Glavni cilj za sve džemove nam je bio da nama svima dobro poznati domaći ukus uspijemo dobiti i u ovim velikim proizvodnim linijama, i mislim da smo u tome i uspjeli.

Također je istaknuto, da se posebna pažnja posvećuje pored kvaliteta i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda, tako da kompanija pored EN ISO 9001, i HACCP standarda, zadovoljava i halal kvalitete u skladu sa HALAL standardom,  a sada je u implementaciji IFS standard.

Obilasku “Bosnaploda” prisustvovao je i gradonačelnik Distrikta Siniša Milić, koji smatra da su nakon ulaska novog investitora i vlasnika u “Bosnaplod”, iz ovog preduzeća krenule pozitivne priče.

“Ono što je nama cilj naravno je to da ovdje imamo nova radna mjesta, da se očuvaju postojeća, ali i svakako da imamo jedan brend po kome će Brčko biti prepoznatljivo. I upravo u tome je i razlog naše saradnje, za koju smatram da će ubuduće biti na još kvalitetnijem nivou”, rekao je Milić.

“Bosnaplod” trenutno ima 81 zaposlenog, te trenutno blizu 60 sezonskih radnika, kojih tokom sezone zna biti i do 400.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.