RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Roditeljska udruga “RODA” iz Zagreba ugostila brčansku “Bebu više”

Predstavnici brčanske udruge „Beba više“ proteklog vikenda boravili su u Zagrebu, gdje su na poziv predstavnika hrvatske roditeljske udruge „RODA“ razgovarali o normativnoj regulativi u primjeni Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji na državnoj razini BiH, nažalost, još uvijek nije zaživio.

Hrvatska je još prije nekoliko godina imala usvojen Zakon o potpomognutoj medicinskoj oplodnji, ali on isprva nije bio po mjeri pacijenta, te je morao biti izmijenjen. Željko Lazarević, predsjednik UG „Beba više“ kaže da je na iskustvima naših susjeda, roditeljske udruge „RODA“ koja je bila inicijator izmjene Zakona, moguće kreirati isti takav zakon i u našoj zemlji.

„Hrvatska je imala usvojen Zakon o vantjelesnoj oplodnji, koji nije bio po mjeri pacijenta, odnosno žene su sa svakom potpomogutom oplodnjom morale biti potvrdgnute brojnim hormonskim terapijama. Izmjenom zakona, definisan je proces zamrzavanja oplođenih emriona, uz pomoć kojeg se u svakom narednom postupku provodi tzv. proces prirodnog embriotransfera. Mi želimo da iniciramo na državnoj razini takav zakon, koji kasnije neće trebati izmjene“, izjavio je  Lazarević.

On je istaknuo da su u BiH pravilnici regulirali zakonska rješenja u vezi vantjelesne oplodnje, te da je za usvajanje našeg budućeg Zakona o medicinski potpomognutoj oblodnji potrebno više uključiti nevladin sektor, ali i ljude zbog kojih, naposljetku, vlast i postoji.

Klaudija Kordić, potpredsjednica Upravnog odbora Udruge “RODA”  ukazala je na značaj regionalnih suradnji, ali i na primjenu Zakona o vantjelesnoj oplodnji u BiH.

Naredni sastanak bit će u Brčkom na proljeće, gdje će se najvjerojatnije potpisati Sporazum o međudržavnoj suradnji između udruga “Beba više” i “RODA”. Osim toga, „Beba više“ je ovogodišnji kandidat za pristupanje članstvu organizaciji Fertility Europe, krovnoj udruzi europskih organizacija koje se bave problemom neplodnosti, čija je članica i RODA.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.