RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Ćazim Suljević: Sve što sam radio u “Preporodu” radio sam sa ljubavlju i odgovorno

Godina koja je uskoro iza nas, bila je veoma uspješna za brčansku Bošnjačku zajednicu kulture “Preporod”, s obzirom da je u njenoj organizaciji realizovano mnogo značajnih aktivnosti.

Predsjednik “Preporoda” Ćazim Suljević, naglasio je da je 2017. godina bila specifična po tome što su u njoj bile realizovane i neke aktivnosti koje nisu očekivali.

“U ovoj godini “Preporod” je dobio jedan neobičan dar porodice Bećirević. U pitanju je imovina ostala iza umrlih Seada i Nežada Bećirevića, ugledenih Brčaka i posebno zaslužnih članova “Preporoda”, koju su supruge Marija i Esma poklonile “Preporodu”. To je vila sa okućnicom u centru grada vrijednosti pola miliona maraka koju smo uredili i jedan dio prostora već stavili u funkciju za realizaciju naših programskih aktivnosti. Obaveze iz darovnica su dijelom i ispunjene. Uređen je mezar Nežada Bećirevića i osnovana „Fondacija porodice Bećirević” koja bi, prema uvjetima darovanja, trebala osigurati stipendije i pomoć za učenike, studente i stručnjake sa posebnom brigom o siromašnim osobama. Za predsjednika i potpredsjednika Fondacije izabrani su ugledni brčanski ljekari Nedžad Akšamić i Zijah Begić. Ostaje obaveza da se ova Fondacija predstavi široj javnosti i osiguraju prve stipendije. Na posebnom računu se već nalaze prvi prilozi naših prijatelja”, istakao je Suljević.

Kada je riječ o redovnim aktivnostima, konkretno predstavljačkoj djelatnosti, najznačajnije za spomenuti su kako je rekao, predstavljanje: Divan hafiza Širazija u saradnji sa Institutom Ibn Sina iz Sarajeva, prijevod Kur´ana na romski jezik umjetnika Muharema Serbezovskog, zatim u saradnji sa medžlisom Islamske zajednice velikog djela ”Mesnevija” Dželaludina Rumija, kao i knjige pjesama “Kamenica dolina grobnica”autora Muhameda Omerovića.

“Godinu smo završili književnom večeri posvećenoj Mehmedaliji Maku Dizdaru povodom stogodišnjice od njegovog rođenja, i izložbom koja je još uvijek postavljena u Islahijetu”, kazao je Suljević.

U ovoj godini bile su postavljene i izložba Brčaka Ataha Mahića, izložba starih dokumenata i fotografija “Prođoh Bosnom kroz gradove” povodom Kurban bajrama, te prva samostalna izložba Eldara Osmanovića, učenika Pete osnovne škole.

U toku ljeta kao i prethodnih godina, organizovano je veče klasične muzike i veče sevdaha na otvorenom, a nastavljena je i realizacija Ljetne škole bosankog jezika.

Suljević je naglasio i da su članovi sekcija “Preporoda”, na poziv Udruženja Bošnjaka Vojvodine, kao i Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske za Istarsku županiju, u Subotici i Puli cjelovečernjim koncertom predstavili rad ove kulturne ustanove.

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, “Preporod” je organizovao i svečanu akademiju, kojoj su prethodili literarni konkurs i proglašenje najboljih radova.

“Preporodovu” školu stranih jezika, kako je dodao, ove godine je uspješno završilo 270 polaznika, dok je malu škole informatike pohađalo 64 polaznika.

Suljević je još kazao, da je jako teško realizovati ovako obiman program, ali da se učešće građana u finansiranju ove ustanove, odnosno donacije koje daju iz godine u godinu uvećavaju, što je garancija “Preporodu” da ima budućnost, ali i potvrda  da je opravdano očekivanje  i uspostavljen odnos zavidnog nivoa povjerenja javnosti.

Na kraju je naglasio, da su u toku su i završne pripreme za organizaciju Izborne skupštine koja će izabrati novog predsjednika i rukovodstvo “Preporoda”, čime će biti zaključen njegov dosadašnji mandat na ovoj funkciji.

“Ostajem “Preporodov” aktivista i prijatelj dok sam živ i mogu reći da sam jako zadovoljan onim što ostavljam iza sebe. Vjerujem da će se nastaviti raditi i dalje kvalitetno, ali i bolje. Prijatelje i članove “Preporoda” pozivam da ovo što smo postigli zajedno čuvamo i unaprijedimo jer je to od velike važnosti za nas kao zajednicu, za naš identitet, ali i za cijeli grad u kojem živimo”, dodao je Suljević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.