RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Članice “Brčanskog srca” građanima dijelile ružičaste vrpce

Povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma dojke, članice Udruženja oboljelih od malignih oboljenja „Brčansko srce“, danas su na Trgu mladih građanima dijelile ružičaste vrpce i brošure o prevenciji.

“Mjesec oktobar se obilježava kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke u čitavom svijetu. I ovo je još jedna u nizu akcija koje provodimo u ovom mjesecu s ciljem pružanja podrške oboljelim ženama, te podizanja svijesti zdrave populacije o ovoj opakoj bolesti”, kazala je Ramiza Musić, predsjednica “Brčanskog srca”.

Kako je dodala, u posljednjih mjesec dana, prema informacijama koje imaju, u Distriktu je deset novih žena operisalo karcinom dojke, što pokazuje na porast broja oboljelih, s obzirom da se broj oboljelih do sada na godišnjem nivou kretao od 25 do 30 žena.

Pomjerena je i starosna granica i sve više oboljevaju mlađe žene.

Još je dodala da se dešava, ali rijetko, i da muškarci obole od ove bolesti, te da je prema posljednjim informacijama, od prošle godine do sada u Distriktu bilo pet muškaraca oboljelih od karcinoma dojke.

Jedna od članica “Brčanskog srca”, Kata Mijić koja je, na žalost, oboljela od karcinoma dojke i operisana je u februaru ove godine, ovom prilikom je poručila svima da redovno idu na preglede.

“U udruženje sam se učlanila jer je tamo opuštajuća atmosfera, lijepo je i ugodno. Žene se ne osjećaju bolesno i oštećeno. Preporučila bih ženama da dođu i učlane se jer to ništa ne košta, a mnogo znači za svaku ženu”, istakla je Mijić.

U današnjoj akciji učestvovalo je i Udruženje zdravstvenih tehničara „Medicinar“ Brčko, čiji članovi su sugrađanima mjerili nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

“Cilj ove akcije je da se izvrše neki preventivni pregledi, neki indikatori koji mogu da ukažu na postojeće stanje”, istakao je Davor Divković, predsjednik udruženja ”Medicinar” .

Udruženje “Brčansko srce” u oktobru će realizovati još nekoliko aktivnosti, a ove godine proslavlja i 10 godina svog postojanja i rada. 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.