RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Добра сарадња брчанске власти са Српском православном црквом

У првој посјети Црквеној општини Брчко данас је боравио, недавно изабрани, епископ зворничко – тузлански господин Фотије кога је примио градоначелник Брчко дистрикта БиХ, Синиша Милић, и са њим се задржао у једночасовном разговору. Обраћајући се новинарима након сусрета, његово преосвештенство еписком Фотије је рекао да он већ има скоро дводеценијско искуство борбе за суживот будући да је чак 18 година био епископ далматински гдје је радио на очувању културног и националног идентитета Срба и сарадње са представницима других вјера у Далмацији.

„То искуство ће ми добро доћи и овдје у Дистрикту, широм Републике Српске и Босне и Херцеговине и да то чувамо. Данас смо разговарали о проблемима Српске православне цркве (СПЦ) овдје у Брчком, објектима који се граде или који треба да се граде, као и имовинским проблемима,“ истакао је епископ Фотије.

Он је посебно указао на потребу привођења сврси школског центра који би требало да почне да ради наредног септембра.

„Имамо неколико приједлога и на састанцима са представницима министарства просвјете видјећемо шта се ту може да учини. Видјећемо да ли ће то бити православна Гимназија или неки од факултета који су потребни Брчком“, нагласио је владика зворничко-тузлански Фотије.

Он је похвалио власти у Брчком што нема никаквих проблема са извођењем вјеронауке у основним и средњим школама у Дистрикту.

Најављујући редовне састанке са представницима власти у Брчком, епископ Фотије је изразио намјеру да свештенство Српске православне цркве помогне у рјешавању неких проблема у Дистрикту, нагласивши потребу чувања јединства народа на овим просторима, а уважавајући искуства из ранијих периода када се, како је рекао, „добро и заједно живјело“.

Захваљујући се његовом преосвештенству епископу Фотију на посјети која је учинила радост вјерујућем српском народу у Брчком, градоначелник Милић је исказао поштовање према епископовим порукама.

„Захвалан сам његовом преосвештенству на порукама које је данас упутио овдје у Брчком јер СПЦ уважава стварност на простору Дистрикта. Наравно да је њен интерес брига о српском народу, не доводећи притом у питање интересе других који са нама дијеле овај простор“, рекао је градоначелник Милић.

Он је подсјетио на добру сарадњу са представницима Српске правослване цркве, Исламске заједнице и Католичке цркве изражавајући очекивање да ће добра сарадња у интересу свих вјерника, свих грађана дистрикта Брчко, бити настављена и убудуће.

„Чули сте од владике да је било ријечи и о конкретним питањима гдје СПЦ исказује одређене намјере, а посједује инфраструктуру овдје у Брчком, прије свега у области образовања. О томе ћемо, уважавајући потребе и правне оквире дистрикта Брчко, разговарати у наредном периоду, а разговарали смо и о изградњу српског културног центра“, нагласио је градоначелник Милић.

Иначе, епископ зворничко тузлански господин Фотије ће, током данашњег боравка у Брчком, обићи више парохија.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.