RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Nasilje nad ženama još uvijek tabu tema

U okviru projekta “Isključimo nasilje-Mediji protiv nasilja nad ženama”, danas je u Brčkom održana jednodnevna radionica o temi “ Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja”.

Cilj ovog projekta i radionice je unapređenje znanja novinara, studenata i blogera u oblasti navedene teme, kao i pomoći medijskim stručnjacima da učinkovitije sarađuju sa javnim institucijama i sa civilnim sektorom.

Ljiljana Zurovac

“Govorili smo o medijskom izvještavanju o nasilju prema ženama i djevojčicama, u smislu da podignemo svijest o tom problem budući da je to uglavnom tabu tema o kojoj se malo govori ili se govori samo u incidentnim situacijama kada se dogodi tragedija. Želimo da govorimo o onome što može biti prevencija”, istakla je Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH.

Jedna od predavača na današnjoj radionici, Gorica Ivić, iz Fondacije Udružene žena Banja Luka, istakla je da i danas, kada se u svemu napredovalo, nasilje nad ženama većina i dalje smatra vaspitnom mjerom, dok počinioci najčešće prolaze nekažnjeno.

Gorica Ivić

“Ne postoji jednostavno ta svijest da je nasilje prema ženi krivično djelo, da je to jedan zločin kao i ostali zločini. Radili smo monitoring sudskih postupaka tako da možemo govoriti šta se dešava kada se dođe do suda. Na žalost, najčešće počinioci nasilja dobiju uslovne kazne, što znači da ukoliko počinioc ne ponovi prekršaj, onda i nema nekakve kazne”, dodala je Ivić.

Urednik informativnog programa jedne privatne lokalne televizije, Dragan Đukić, kazao je da je tema današnje radionice itekako značajna za sve medije, te naglasio kada je u pitanju izvještavanja o temi nasilja nad ženama, da novinari najčešće imaju problem sa pribavljanjem podataka.

“Mada i u Policiji tvrde da i oni imaju problema kada je u pitanju nasilje u porodici, da žene često promijene mišljenje u toku istrage, tako da i oni to završavaju bez rezultata, Tako da i mi ne možemo obaviti misiju koju bi trebalo, a to je prevencija rodno zasnovanog nasilja”, istakao je Đukić.

Pored Brčkog, ove radionice već su realizovane u Goraždu, Livnu, Bihaću, Sarajevu, Srebrenici, a bit će održane i u Zenici, Mostaru i Banja Luci. Učesnici su pored novinara, poredstavnici i nevladinih organizacije koje se bave zaštitom žena  maloljetnica , te policije.Projekata realizuje Udruženje BH novinara uz podršku UN Women ureda u Bosni i Hercegovini i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.