RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Електронски дневник од септембра у 84 школе у РС

Електронски дневник /е-дневник/ до 1. септембра биће у 72 основне и 12 средњих школа у Републици Српској, наводи се у информацији о наставку реализације овог пројекта коју је данас усвојила Влада Српске.

Из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу саопштено је да је Министарство просвјете и културе реализацију пројекта “Едуис онлајн” /е-дневник/ почело у септембру прошле године, а у плану је наставак у преосталих 115 основних и 82 средње школе у Републици Српској.

У информацији о наставку реализације пројекта е-дневник и пројектима опремања основних и средњих школа рачунарском опремом наводи се да је досадашња употреба електронског дневника показала веома добар резултат.

Електронски дневник омогућава родитељима увид у оцјене, изостанке, распоред и слично, а наставницима олакшава израду обједињених извјештаја за одјељење, могућност аутоматског штампања свједочанстава и извјештаја, слања порука родитељима о састанцима, консултацијама и слично.

Школи и Министарству електронски дневник омогућава кумулативне извјештаје на нивоу школе и одјељења.

Осим овог пројекта, Министарство просвјете и културе до 2021. године планира и реализацију неколико пројеката који се односе на опремање школа рачунарском опремом и примјену информационог система у предшколске установе.

Циљ је ефикасан механизам праћења напредовања дјеце и лакша доступност података родитељима.

У саопштењу се истиче да је циљ реализације ових пројеката квалитетнија настава, употреба дигиталних садржаја у настави, те ефикасније функционисање школа, што је у складу са реформским процесима у образовању Републике Српске.

Влада Републике Српске је на данашњој сједници утврдила измјену правила пласмана за подршку финансијском сектору, којом се каматна стопа за емисију обвезница финансијских институција прилагођава кретањима каматних стопа на тржишту капитала, као и у укупном финансијском сектору у Српској.

Истовремено, Влада Републике Српске дала је данас сагласност Републичком секретаријату за расељена лица и миграције на план утрошка 306.922,59 КМ за период од 1. јануара до 30. септембра 2019. године.

Из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу је саопштено да је Влада дала сагласност Републичком секретаријату за расељена лица и миграције и за утрошак новчаних средстава у износу од 80.000 КМ.

Влада Српске усвојила је Информацију о пројектном документу за израду Стратегије заштите животне средине/околиша БиХ и прихватила Пројектни документ за израду те Стратегије који је припремио Штолкхомски институт за животну средину.

Пројектним документом је предвиђено да буду израђене стратегије Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта за период до 2030. године, а ове три стратегије ће обједињене чинити Стратегију заштите животне средине/околиша за БиХ за исти временски период.

Стратегију заштите животне средине за Српску, чиниће стратешки документи предвиђени Законом о заштити животне средине, односно стратегије које се доносе у складу са Законом о заштити ваздуха и Законом о заштити природе, те ажурирана стратегија која је донесена у складу са Законом о управљању отпадом.

Поред тих елемената биће обрађене и области које се односе на воде, хемикалије, буку, енергетику, климатске промјене, управљање ресурсима, као што су шуме, рибарство или руде, у обиму у којем то овакав стратешки документ буде захтијевао.

“Процес израде Стратегије заштите животне средине/околиша БиХ који је предложен у Пројектном документу, методолошки подржава увезаност различитих нивоа власти са циљем боље међусобне усклађености активности и мјера у области заштите животне средине. Тиме ће бити постигнута синергија у напорима на остваривању договорених циљева, ка испуњењу међународних обавеза, без преношења уставом прописаних надлежности”, наведено је у саопштењу.

Влада Српске је прихватила и Информацију о пројектном документу “Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском и сектору управљања отпадом”.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Talibani neće ograničavati žene koje rade u školama u Avganistanu

Radio Brčko

Širom Francuske protestni skupovi i štrajkovi u školama

Radio Brčko

Brčko: Broj učenika pozitivnih na koronu se povećava, ali nastavni proces nije ugrožen

Sanita Jerković Ibrahimović
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!