RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

EU privremeno obustavlja razgovore s Turskom

Evropska unija će na određeno vrijeme obustaviti razgovore na visokom nivou s Ankarom, kao i pregovore o sporazumu o vazdušnom saobraćaju, a zamrznuće i finansijska sredstva namijenjena Turskoj za narednu godinu, zbog “ilegalnog” bušenja morskog dna u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra.

To se navodi u nacrtu saopštenja u koje je Rojters imao uvid i dodaje da će o zajedničkoj odluci EU, čija konačna verzija može da bude u međuvremenu izmijenjena, danas raspravljati izaslanici država članica Unije na sastanku u Briselu, sa ciljem da saopštenje bude usvojeno u ponedjeljak kada se budu sastali ministri spoljnih poslova zemalja evropskog bloka.

“U svjetlu kontinuiranih i novih ilegalnih aktivnosti Turske vezanih za bušenje, (EU) da suspenduje pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o vazdušnom saobraćaju i slaže se da do daljnjeg ne održava sastanke dijaloga koji se vode na visokom nivou”, piše u saopštenju.

U njemu dalje stoji da “Savet (EU) podržava predlog (Evropske) komisije za smanjenje predpristupne pomoći za Tursku za 2020. godinu i poziva Evropsku investicionu banku da ponovo razmotri davanje pozajmica uz Turskoj, prije svega kada je u pitanju zaduživanje (Turske) države na tržištu hartija od vrijednosti”.

Takođe se navodi da će EU biti spremna na uvođenje još restriktivnijih mera ukoliko Turska nastavi sa bušenjem.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brisel zatražio da “Astra Zeneka” objavi ugovor

Radio Brčko

Turska: Učenici u školskim klupama od 21. septembra

Radio Brčko

EU pozdravlja prekid vatre između Izraela i Hamasa

Radio Brčko