RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

„Finconsult“ organizirao seminar o primjeni Zakona o računovodstvu i reviziji Brčko distrikta

Edukativno-konsultantska kuća „Finconsult“ iz Tuzle održala je danas u Brčkom završni ovogodišnji seminar za računovođe i revizore. Informirali su ih o novostima u provođenju predbilansnih radnji potrebnih za vršenje godišnjeg obračuna i pripremu financijskih izvještaja. Brčko distrikt u toj oblasti ima svoje specifičnosti, osobito jer je nedavno donesen novi zakon o računovodstvu i reviziji, kaže direktor „Finconsulta“, prof.dr. Ismet Kalić.

„Tema je prvenstveno pripreme za provođenje godišnjeg obračuna i izradu financijskih izvještaja na novim obrascima koji su propisani za Brčko distrikt, kao i pripreme za izradu poreznog bilansa za 2017. godinu. U skladu s tim aktualnim temama mi smo danas i koncipirali program ovog seminara gdje su predavači koji prezentiraju te teme stručne osobe koje su involvirane u tu problematiku“, pojašnjava prof. Kalić.

Novine su uveden i u oblasti indirektnog oporezivanja, kaže prof.dr. Jozo Pilić, jedan od predavača na ovom seminaru.

„A to su akcize na duhan i cigarete od 1. siječnja 2018. godine, povećanje specifične akcize za 15 pfeninga, a mnimalna akciza je 2,60 pfeninga, a na kilogram duhana je akciza 104 KM. Imamo promjenu i propisa po pitanju elektroničke dostave prijava PDV obveznika nadležnom regionalnom centru  Uprave za neizravno oporezivanje. Od 1. siječnja 2018. godine veliki porezni obveznici će moći elektronički dostavljati PDV prijave, a od 1. siječnja 2019. godine moći će i svi ostali porezni obveznici na taj način dostavljati svoje prijave“, precizirao je Pilić.

Korisnici „Fincolsultovog“ seminara za računovođe i revizore izjavili su da stečenu edukaciju smatraju izuzetno značajnom za svoju profesiju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.