RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Higijena u školama Distrikta mora biti na zakonom propisanom nivou

Tokom jučerašnjeg dana, u škole na području Distrikta, nisu ušle higijeničarke odnosno školski prostori nisu očišćeni. Obavezu čišćenja, prema Ugovoru sa resornim odjeljenjem brčanske Vlade, imala je firma koja je prvi put dobila ovaj posao u Distriktu.

Proces novog izbora preduzeća – agencije koja će čistiti školske objekte započet je još prije dvije godine, no zbog sudskih sporova, prije mjesec dana, firma koja to do sada nije radila potpisala je sa Odjeljenjem za obrazovanje Ugovor po kojem je juče bila dužna angažovati najmanje 80 radnica na čišćenju svih školskih objekata.

«Zašto to juče nije učinjeno, nas kao naručioca posla, ne zanima. Nama je prioritet da higijenski uslovi u vrtićima i školama budu na nivou, zakonom propisanih, standarda. Upravo za to uputio sam urgentan dopis Inspektoratu čiji uposlenici će izaći na teren. Prema njihovom nalazu, Odjeljenje će preduzimati dalje korake što ne isključuje i mogućnost privremene obustave nastave kao i pokretanje procedure za raskid potpisanog Ugovora», naglasio je šef Odjeljenja za obrazovanje, Senad Osmanović.

Kako se doznaje,dio škola u Distriktu danas je ipak čišćen i to angažovanjem i novih radnica, na ušrb onih koje nisu bile zadovoljne, sadržajem potpisanih Ugovora, te nisu željele započeti posao.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.