RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Usvojen set odluka za djecu poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca

Članovi Vlade Brčko distrikta na današnjoj vanrednoj sjednici usvojili su Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterijuma za postupanje pri odobravanju jednokratne novčane pomoći i program njenog utroška za nabavku udžbenika za srednje i visoko obrazovanje djeci poginulih boraca i ratnih vojnih invalida na području Brčko distrikta.

Dr. Sabrija Čandić

Prema riječima šefa Odjela za zdravstvo i ostale usluge dr. Sabrije Čandića, za ove namjene iz proračuna je izdvojeno 150.000 maraka, odnosno 250 maraka pojedničano. Paralelno s ovim, predstavici izvršne vlasti usvojili su i Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za slučaj smrti demobilisanim borcima i članovima njihovih obitelji. Čandić je naveo da je za ove namjene osigurano 170.000 maraka, odnosno po 1.000 maraka naknade obitelji umrlog demobilisanog borca i 300 maraka u slučaju smrti člana njegove obitelji.

Saša Tanić

Punu podršku članova Vlade dobio je i Prijedlog odluke o programu utroška tekućih grantova u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo odobrenih proračunom Brčko distrikta BiH za 2017. godinu. Saša Tanić, šef ovog Odjela pojasnio je da se u program grantova svrstavaju: poticaji, grantovi za pošumljavanje, odnosno nabavku šumskih sadnica i grantovi za neprofitne organizacije.

Tanić je podsjetio da je za grantove, prema postojećem Pravilniku, obezbijeđeno više od 80 posto novca. Ostalih 20 posto, kako je naveo, očekuje se rebalanom proračuna. Rasprava o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, koja je trebala biti zaključena na redovitoj sjednici, zbog dodatnih usuglašavanja članova Vlade, prolongirana je za narednu sjednicu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!