RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Imenovanje Vijeća ministara na hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj bi poslanici trebali potvrdili imenovanje novog saziva Vijeća ministara, počela je u Sarajevu.

Komisija za pripremu i izbor Vijeća ministara BiH dala je “zeleno svjetlo” Domu za imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, sedam članova je bilo “za”, četiri su bila protiv, dok je jedan član Komisije bio suzdržan. Članovi komisije obavili su intervjue s osam kandidata za pozicije ministra i devet za zamjenike ministara.

Završena je provjera kandidata za ministre i zamjenike ministara u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), uključujući i Mlađena Božovića od Demokratskog narodnog saveza (DNS) predloženog za ministra za ljudska prava i izbjeglice, ali njega danas nisu ispitivali članovi Komisije jer je SIPA netom prije sjednice Doma završila provjere.

Na čelu novog saziva je Zoran Tegeltija (SNSD), a ministri bi trebali biti: Vjekoslav Bevanda (HDZ) – ministar finansija i trezora, Ankica Gudeljević (HDZ) – ministrica civilnih poslova, Josip Grubeša (HDZ) – ministar pravde, Vojin Mitrović (SNSD) – ministar saobraćaja i komunikacija, Staša Košarac (SNSD) – ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, Fahrudin Radončić (SBB) – ministar sigurnosti, Bisera Turković (SDA) – ministrica vanjskih poslova te Sifet Podžić (DF) – ministar odbrane BiH.

Zamjenici ministara trebali bi biti: Dževad Mahmutović (SDA) – zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice, Nedžad Branković (SDA) – zamjenik ministra saobraćaja i komunikacija, Nezir Pivić (SDA) – zamjenik ministra pravde, Hazim Rančić (SDA) – zamjenik ministra finansija i trezora, Siniša Ilić (Ujedinjena Srpska) – zamjenik ministrice civilnih poslova, Mirko Okolić (SNSD) i Mijo Krešić (HDZ) – zamjenici ministra odbrane, Ljiljana Lovrić (HSS) – zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Josip Brkić (HDZ) – zamjenik ministrice vanjskih poslova.

Tačnost provjerenih podataka nije bilo moguće utvrditi za Vladimira Mijatovića (SP) predloženog za zamjenika ministra sigurnosti BiH, jer je sporna njegova diploma iz prijeratnog vremenskog perioda, pojasnio je ranije Tegeltija dodajući da će njegovo imenovanje potvrditi nakon što Mijatović dostavi podatke o svojoj diplomi.

Komisija za pripremu Vijeća ministara BiH zasjedala je uoči sjednice Doma kada su članovi postavljali pitanje predloženim ministrima i zamjenicima ministara, a neka od njih su se ticala euroatlantskih integracija, migrantske krize, infrastrukturnih projekata, neprovođenja odluka ustavnih sudova te povećanja poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ministar Lučić potpisao memorandum o zapošljavanju Roma

Radio Brčko

Dokument okvirnog proračuna dostavljen Vijeću ministara BiH

Radio Brčko

Vijeće ministara BiH danas o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH

Radio Brčko