RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Ispit za profesionalnog vatrogasca položilo 15 članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji Rahić

Tokom vikenda održana je ceremonija svečane dodjele diploma za 15 članova Doborovoljnog vatrogasnog društva Gornji Rahić, koji su nakon šestomjesečne obuke, uspješno obavili završni čin polaganja ispita za profesionalnog vatrogasca.

Diplome vatrogascima uručio je šef Odjela za javnu bezbjednost brčanske Vlade Edin Zaimović, koji je kazao da na području Distrikta postoji pet dobrovoljnih vatrogasnih društava, i to jedno u gradu, zatim Bijeloj, Sandićima, Maoči i Gornjem Rahiću, a koja okupljaju oko 100 članova, odnosno profesionalnih vatrogasaca.

“U ovom momentu još u Bijeloj imamo da završimo taj čin polaganja ispita za profesionalnog vatrogasca za članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva koje tamo egzistira. Time ćemo završiti našu namjeru da i na ovaj način dodatno osposobimo i pojačamo sistem zaštite od požara”, dodao je Zaimović.

Prema njegovim riječima, zbog nedostatka kadra u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici, odjel je već raspisao konkurs za prijem profesinalnih vatrogasaca i taj proces je još u toku. A u ovoj godini je planirano upošljavanje oko još novih 35 vatrogasaca u područnim vatrogasnim domovima, odnosno isturenim odjeljenjima koja su planirana na Prutaćama, u Bijeloj i Sandićima.

Vlada Brčko distrikta, kako je dodao, obezbijedila je dio sredstava koji je bio dovoljan za troškove obuke i polaganje ispita za profesionalne vatrogasce, te nabavku dijela opreme koja članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava koristi za redovne aktivnosti.

“Ova dobrovoljna vatrogasna društva u dobrom dijelu nam služe, iako nemaju obezbijeđena adekvatan smještaj kakav bi trebali i kakav zaslužuju. Vlada i odjel će, eventualno kroz vidove pomoći koje imaju, pokušati u narednom periodu ovim društvima obezbijediti adekvatan smještaj i opremu”, naglasio je Zaimović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.