RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Ispovest bivše narkomanke: Rodila sam bebu koja je heroinski zavisnik

Korin Kejsi (35) se drogirala heroinom tokom cele trudnoće i nikad neće moći da oprosti sebi što je rodila ćerku koja je, njenom krivicom, već od rođenja bila zavisnik. Njena ćerka Džordžija sada ima 11 godina, a Korin sada ima sedmoro dece i ne drogira se godinama. Ali, krivica što je bila sebična i rizikovala zdravlje svoje ćerke, proganjaće je, kako kaže, dok je živa.

TINEJDŽER ZAVISNIK

Korin je čak prodala televizor da bi kupila drogu, ali je obećala da će prestati sa ovom lošom navikom kada je videla kako njeno novorođenče mora da prolazi kroz detoksikaciju. Trenutak kada je deci priznala istinu o drogiranju, bio je, kako kaže, teža od samog odvikavanja od droge.

Sada, ova udata majka sedmoro dece, pomaže drugima da se odviknu od narkotika.

– Bila sam loša majka, jer sam samo razmišljala o tome da se drogiram. Niko ne može više da se stidi i kaje od mene. Ali, morala sam da budem iskrena sa njima, da bih mogla da nastavim dalje i pomognem drugima – hrabro počinje svoju ispovest Korin.

TEŠKO DETINJSTVO UZ OCA ALKOHOLIČARA

Korin Kejsi je postala zavisna od droge zbog teškog detinjstva. Bila je najmlađa od osmoro dece, otac je patio od šizofrenije i bio je alkoholičar, a majka je bolovala od depresije. Kada je imala samo 10 godina, otac joj je umro, a majka se odala alkoholu. Korin je vrlo brzo odustala od školovanja i zatrudnela. Rodila je prvu ćerku Nikol, koja sada ima 17 godina, a posle par meseci se razvela od njenog oca.

– Bila sam mlada samohrana majka, ali sam volela svoju bebu i htela sam da joj omogućim dobar život. Ali, sve se promenilo kada sam se zaljubila u bivšeg dečka. Već smo se zabavljali dok sam išla u školu, i on se tada nije drogirao. Međutim, počeo je da puši nešto što liči na marihuanu, a ja sam bila vrlo naivna misleći da je to bezazleno. Ubedio me je da je to samo lek za smirenje i nisam znala da ta supstanca izaziva zavisnost, nisam joj čak ni znala ime, ali mi je davala lep, opuštajući osećaj. Kada sam jedno veče propustila da pušim tu cigaretu nije mi bilo dobro i shvatila sam da sam postala zavisna – priča Korin.

KAKO HEROIN UTIČE NA BEBU

 Droga, uključujući heroin, može da prođe kroz placentu i dopre do još nerođene bebe. Heroin može da uspori rast bebe, kao i razvoj njenog mozga. Takođe, može da izazove problem sa disanjem kod bebe posle rođenja. Jedan od najozbiljnijih problema koje heroin izaziva kod bebe, su simptomi odvikavanja, zbog čega bi dete trebalo da dobije specijalnu negu u bolnici.

Kako dete stari, ono kasnije može da ima povećan rizik od bihejvioralnih problema i probleme sa inteligencijom.
Odvikavanje od droge tokom trudnoće može biti opasno i da rezultira abortusom, preranim rođenjem ili rođenjem mrtvog deteta.

Žene koje žele da se odviknu tokom trudnoće, moraju da budu pod lekarskin nadzorom.

I PORED DVOJE DECE, NASTAVILA JE DA SE DROGIRA

Tokom šest meseci, Korin je pušila nekoliko puta dnevno, dok nije otkrila da nosi Kiru, koja sada ima 13 godina. Tada je uspela da prestane, ali čim je rodila bebu, vratila se poroku.

– Imala sam dvoje male dece, a sve o čemu sam razmišljala bila je droga. Kuća je bila ledena i imali smo jako malo da jedemo. Hranila sam ćerku jeftinim obrocima koji se spremaju u mikrotalasnoj – kaže Korin.

Godine 2001, zatrudnela je sa trećim detetom, Džordžijom, i samo, ovaj put nije mogla da prestane da se drogira.

Bila je uplašena da će lekar saznati da se drogira tokom trudnoće, pa nije išla na preglede, a pušila je heroin pet puta dnevno, čak i dana kada je krenula na porođaj.

– Kada sam došla u bolnicu i dok sam prolazila kroz bolne kontrakcije, priznala sam babicama šta sam radila. Bila sam sebična, ali sam morala da pomognem svojoj bebi – iskrena je bila Korin.

KONAČNO JE REŠILA DA SE ODVIKNE

Džordžija se rodila 23 avgusta 2002. potpuno zavisna od heroina. Lekari su je potom stavili na posebnu negu, zbog odvikavanja od droge. Korin se borila da se ne drogira, ali nije mogla, pa je krišom to radila dok je bila u bolnici. Prošlo je nedelju dana od rođenja ćerke i Korin je shvatila da mora da se odvikne. Nekoliko nedelja obe su bile u bolnici na odvikavanju. Tek kada je potpuno bila čista od droge, shvatila je koliko je loše to što je radila.

 

– Kada se raščistila ta magla u mojoj glavi, nisam mogla da verujem šta sam uradila. Nisam mogla da prestanem da plačem, osećala sam se kao najgora osoba na svetu – tužno govori Korin.

 

Posle mesec dana, obe su bile puštene iz bolnice. Kada je ponovo zatrudnela i nosila četvrto dete, uspela je da ostane čista od droge i zauvek je ostavila svog partnera koji ju je navukao na narkotike. Nekim čudom, mala Džordžija nije imala nikakve dugotrajne posledice na zdravlje zbog majčinog drogiranja. Posle godinu dana, Korin je upoznala sadašnjeg muža i već osam godina nije pipnula drogu. Sa njim je dobila još troje dece.

 

– Nisam uspela da oprostim sebi što sam to radila svom detetu i nikad neću. Želela sam da pre svega kažem Džordžiji istinu. Svoj deci sam rekla istinu. Džordžija je bila u početku malo šokirana, ali je prihvatila onako kako samo deca to umeju. Srećna sam što sam odgajila divnu decu, a oni su mi uzvratili ljubavlju i saosećanjem, za šta ću uvek biti zahvalna – emotivno poručuje Korin.

Izvor:zena.blic.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.