Arhiva

Iz udruženja „Zaštite potrošača“ upozoravaju na štetnost pojedinih proizvoda

Iz brčanskog Udruženja građana“ Zaštita Potrošača“, upozoravaju građane da prilikom kupovine i konzumiranja ribljih konzveri sa povrćem obrate pažnju na deklaraciju na proizvodu.

„Ovih dana jedan potrošač nam je prijavio da je nakon konzumiranja riblje konzerve sa povrćem morao potražiti liječničku pomoć, te da mu je ljekar rekao da je mogao i podleći da nije došao.Inače, nakon što je odlijepio jednu etiketu, ovaj potrošač je utvrdio da je rok konzerve koju je konzumirao istekao 2012.godine“, kazao je Šukrija Dupčanin, predsjednik ovog udruženja.

Iz ovog udruženja također apeluju na građane da uzimaju račun za kupljene prehrambene proizvode.

„ To šte se dešava na našem tržištu je iz više razloga. Prvenstveno zbog toga što niko nema pravo da vrši kontrolu cijena, tako da trgovci mogu povisiti i sniziti cijene kad hoće, jer im je jedini interes sticanje profita, a o potrošačima ne brinu. To potvrđuje i činjenica da imamo slabu saradnju sa trgovcima i Inspektoratom Brčko distrikta BiH“, istakao je Dupčanin.

Prema njegovim riječima, cijene divljaju i moguće je uskoro očekivati ponovno poskupljenje osnovnih životnik namirnica, iako kako je kazao, za to nema ekonomske opravdanosti.

„ Sadašnji propisi ne obavezuju ni vlast ni nevladin sektor da može ograničiti trgovcima visinu cijene.Upozoravali smo više puta, i na nivou Saveza za zaštitu potrošača BiH i na nivou udruženja po lokalnim zajednicam, da te propise treba uskladiti bar u ovom prelaznom periodu kada je veliki broj siromašnih i nezbrinutih građana. Da se propisima određenim da ovlaštenje da vlasti mogu ograničiti rast cijena osnovnim životnim namirnicama. Međutim, do toga nikada nije došlo“, pojasnio je Dupčanin.

On je dodao da je najdrastičniji primjer poskupljenje hljeba bez obzira što cijena pšenice i brašna opada, ističući da bi ustvari mnogi proizvodi na današnjici trebali biti jeftiniji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button