RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Izmjenom Zakona o visokom obrazovanju uvesti više reda u toj oblasti

Vlada Brčko distrikta održala je jutros nastavak 29. redovite sjednice. Usvojeno je nekoliko odluka, a sjednica prekinuta kod izglasavanja prijedloga za izmjenu i dopunu Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu jer na sjednici nije bilo člana vlade koji ima afirmativni glas. Iako je zaključena rasprava o pomenutoj izmjeni Zakona, samo njegovo izglasavanje i upućivanje prema skupštini odgođeno je za sutra.

U izmjenu Zakona o visokom obrazovanju se krenulo prije svega zbog ispravljanja manjkavosti koje su u njemu uočene, pojasnio je nakon sjednice brčanski gradonačelnik, Siniša Milić.

Potrebno je utvrditi procedure za akreditaciju i licenciranje visokoškolskih ustanova na području Brčko distrikta. Također je potrebno bolje dfinirati status sveučilišta koja imaju svoje odjele na području Distrikta, što se konkretno odnosi i na Ekonomski fakultet u Brčkom.

„Ovaj zakon bi trebao, uz određene ispravke, da odgovori na sva ta neriješena pitanja. Također, jedan od prijedloga će se odnositi na potrebu organiziranja stručne javne rasprave na temu ovoga zakona“, dodaje Milić.

Ono što je također bitno izmjenom postojećeg Zakona o visokom obrazovanje postići, to je precizirati funkcioniranje i rad privatnih sveučilišta koja djeluju na ovom području, kao i status studenata koji su u međuvremenu završili te fakultete.

Za sve to je potrebno dovršiti formiranje Pododjela za visokoškolsko obrazovanje te popuniti poziciju inspektora iz te oblasti, dodao je još gradonačelnik Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.