RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Jačanje uloge mjesnih zajednica u društvu

Članovi Vlade Brčko Distrikta usvojili su jučer Program utroška sredstava grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2017. godinu u Odjelu za stručne i administrativne poslove. Bilo je riječi i o novim zakonskim rješenjima u dijelu jačanja uloge mjesne zajednice u društvu.

Srđan Blažić, šef Vladinog odjela za stručne i administrativne poslove naveo je u izjavu medijima, da je riječ o šestom i zadnjem programu za ovu godinu u okviru kojeg je grantove dobilo 12 organizacija u ukupnom iznosu od 107.500 KM. Sredstva se plasiraju putem Pododjela za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana.

Blažić je kazao da se zbog ukazanih potreba na terenu i još kvalitenijeg funkcionisnaja društvene zajednice Brčko Distrikta razmišlja i o jačoj ulozi mjesne zajendice u društvu kroz nova zakonska rješenja.

Sličnog razmišljanja na temu jačanja uloge mjesne zajednice u društvu kroz nova zakonska rješenja je i Vedran Jovičić, predsjednik Mjesne zajednice Grčica, koji smatra da bi se kroz ukrupnjavanje mogli dobiti više projekata od strane mjesnih zajednica.

“Kroz resorni pododjel Vlade u toku godine realizovano je blizu 300 grantova u iznosu od oko 2.500.000 KM kroz usvajanje budžeta”, napomenuo je još Blažić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.