RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Još jedan uspješan projekt za pčelare Brčko distrikta

Brčanske pčelarske udruge “Matica” i “Pčela”, zajedno s poljoprivrednom udrugom “Golub”, u okviru  Projekta razvoja tržišne poljoprivrede Farma II, koji financira USAID i Veleposlanstvo Švedske, dobili su grant za nabavu pčelarskih strojeva i opreme u vrijednosti od oko 34.000 maraka.

Prema pozivu za prijavu za bespovratna novčana sredstva za poboljšanje konkurentnosti u sektoru pčelarstva, osamnaest organizacija je dobilo grantove. Projekt Farma II uložio je 750.000 maraka, a aplikanti 850.000 maraka.

“Sredstva koja smo dobili će biti namijenjena za nabavku linije za izradu hladno valjanih satnih osnova od voska u vrijednosti od 20.180 maraka i nekoliko osnovnih mašina za izradu košnica u vrijednosti od 14.460 maraka”, ističe Milan Dragičević, predsjednik UG “Golub”, dodajući da je prvobitno ideja projekta osnivanje jedinstvenog Pčelarskog centra Brčko distrikta.

“Osnovna namjena Pčelarskog centra je da izrađuje repromaterijale za pčelare Brčko distrikta, odnosno za sve pčelare u BiH, a po posebnim uslovima za pčelare Distrikta, koji su članovi udruženja: “Matica”, “Pčela” i “Golub”. Oni će  imati i do 30 posto popusta na određene repromaterijale”, naveo je Dragičević.

Prema ugovorenoj strani sporazuma, brčanski aplikanti će financirati Školu pčelarstva, te osigurati grantove novim pčelarima. Ova Škola bi se otvorila sljedeće godine, prema planu održavanja predavanja iskusnih pčelara iz Distrikta i stručnjaka iz  BiH i susjedstva. Dragičević kaže da će sati škole biti periodični, te da ona neće biti privremnog karaktera. Iz vlastitog fonda pčelara bilo bi obezbijeđeno nekoliko košnica polaznicima, koji se žele baviti pčelarstvom, s ciljem njihovog daljnjeg angažmana u ovom poslu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.