RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Kanton Sarajevo: Srednjoškolcima se plaća praksa u bankama i pruža mogućnost zapošljavanja

Učenici Srednje ekonomske škole Sarajevo počeli su sa pohađanjem nastave po dualnom sistemu obrazovanja u okviru novog smjera “bankarski tehničar”.

Ovaj smjer je uveden na inicijativu Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini, a nastavni program je orijentiran prema njemačkim standardima.

Dualno obrazovanje pretpostavlja realiziranje nastave iz dva dijela, teoretskog dijela u školi i praktičnog dijela kod poslodavca, na način da se udio praktične nastave kontinuirano povećava od drugog do četvrtog razreda.

– Učenici drugog razreda ovog smjera započinju sa izvođenjem praktične nastave u četiri banke – Raiffeisen, ProCredit, NLB i Sparkasse. Dva dana će biti u banci, a tri dana u školi. U trećem i četvrtom razredu će biti dva dana u školi, a tri dana u banci, gdje će imati mentore za nastavu. Za svoj rad učenici će dobijati novčana sredstva od banaka, a za vrijeme zimskog i ljetnog raspusta realiziranje praktične nastave će biti i bolje plaćeno. Ukoliko se nakon završetka školovanja pokažu uspješnim učenici će dobiti posao u bankama na području Kantona Sarajevo ili drugim mjestima u BiH – navela je ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS, Zineta Bogunić.

Provedene aktivnosti rezultat su saradnje Predstavništva njemačke privrede u BiH, navedenih banaka i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS koje kroz ovakve programe nastoji doprinijeti zapošljavanju i ostanku mladih u Bosni i Hercegovini.

Raiffeisen banka je nosilac saradnje i predstavlja ključnog poslodavca u realiziranju dualnog obrazovanja za zanimanje “bankarski tehničar, naglašavaju iz Ministarstva, saopćeno je iz Pres službe KS.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Učenici Četvrte osnovne škole posjetili “Radio Brčko”

Radio Brčko

U Kantonu Sarajevo potvrđena 394 nova slučaja zaraze koronavirusom

Radio Brčko

KS: Zatraženo hitno dodatno zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara

Radio Brčko