RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Učenici trećih razreda srednjih škola učestvovali u radionici „Dnevnik Anne Frank“

U subotu, 26. ožujka 2022. godine, u prostorijama HKD “Napredak” u Brčkom održana je radionica pod nazivom „Dnevnik Anne Frank“. Sudjelovali su učenici trećih razreda srednjih škola Brčko distrikta. Cilj je radionice bio razumjeti do čega može dovesti sustavna mržnja prema jednoj skupini u društvu koja se razlikuje po vjeri, naciji ili nekoj drugoj pripadnosti.

Učenici koji su sudjelovali u radionici su učenici trećih razreda naših srednjih škola, a izabrani su u suradnji s nastavnicima konfesionalnih vjeronauka i s nastavnicom predmeta etika iz gimnazije. Radionicu je osmislio i vodio Ivan Šarčević, nastavnik katoličkog vjeronauka.

Na početku radionice učenici su pogledali film „Kratki život Anne Frank“ čiji je autor „Kuća Anne Frank“. Ovim kratkim filmom mogao se dobiti osjećaj vremena u kojem nacistički režim dolazi na vlast u Njemačkoj i razlozi zbog kojih su počeli s progonom Židova. Film jako dobro predočava što djevojčica Anna osjeća i što proživljava za vrijeme sakrivanja od progona.

Nakon gledanja filma, učenici su podijeljeni u pet skupina, u kojima su zajedno odgovarali na pripremljena pitanja, te su nakon zajedničkog rada izlagali rezultate. Moglo se primijetiti kako su učenici razumjeli patnju jednog naroda koji je bio progonjen samo zbog svoje pripadnosti određenoj društvenoj skupini i da će zaključke ponijeti u svoj život.

Ovo je druga radionica na istu temu održana u organizaciji HKD “Napredak” iz Brčkog. Prošle se godine, zbog pandemije, održala na rođendan Anne Frank. Ove je godine plan bio održati radionicu u siječnju povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust. No, zbog istog razloga kao i prošle godine, radionica je odgođena za ožujak, mjesec u kojem je tragično završio život Anne Frank.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U Napretkovom domu otvorena izložba fra Petra Perice Vidića

Mirsad Arnautović

U Srbiji samo 3,7 odsto roditelja za nastavu od kuće

Radio Brčko

Brčko: U Desetoj osnovnoj školi u Bijeloj upriličen “Susret pjesnika s učenicima”

Sandra Živković