RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Krađu šume spriječiti većim brojem šumara

Šef Pododjela za šumarstvo i vodoprivredu brčanske Vlade, Ljiljana Zenunović, istakla je da u posljednje vrijeme nadležni sudski organi intenzivnije, odnosno u kraćem roku, rješavaju podnesene zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka kada je riječ o nezakonitoj sječi šuma.

“Što se tiče prekršaja kazne se kreću od 50 do 300 maraka. Prvenstveno se tu radi o vlasnicima šuma koji vrše sječu bez izdatog odobrenja za sječu, te eventualno šumskim krađama u privatnim i državnim šumama. Ako je neto posječena drvna masa dva metra kubna, to su prekršajna djela, a iznad dva metra kubna je krivično djelo, odnosno krađa”, pojasnila je Zenunović.

Ona je naglasila da bi bilo poželjno na 12 hektara šuma koliko je ima u Distriktu, povećati broj čuvara šuma koji je sada nedovoljan, kako bi se povećao i sam kvalitet zaštite šuma.

“Isticali smo da je pokrivenost terena nedovoljna, jer su na šumama u vlasništvu Distrikta raspoređena samo tri čuvara. Od 2007. godine imamo nepopunjenu poziciju čuvara šuma i svake godine tražimo sredstva u budžetu da bi se ta pozicija popunila”, dodala je ona.

Govoreći o planu pošumljavanja, rekla je da su mjere njege u protekloj godini realizovane na površini od 4, 1 hektar, i to na području Islamovca i Brezova Polja.

“Kada je riječ o privatnim šumama, za pošumljavanje privatnih šuma na osnovu zahtjeva vlasnika, utrošili smo 25.000 maraka za nabavku 18.000 sadnica. Ovime je obuhvaćeno 29 vlasnika na području 22 katastarske opštine, a i dalje primamo zahtjeve kako bi mogli realizovati pošumljavanje i u ovoj godini”, kazala je Zenunuović.

Ona je istakla da je Šumsko- privredna osnova, na osnovu koje se gazdovalo šumama u proteklih 10 godina istekla, te da je Odjel u protekle dvije godine već planirao sredstva u budžetu za izradu nove.

“Kako bi se vidjelo novo stanje šuma i dale nove smjernice za upravljanje i gazdovanje šumama na području Distrikta, kada je u pitanju sječa, pošumljavanje i zaštita i čuvanje šuma”, dodala je Zenunović.

Izvor fotografije: agronews.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.