RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Na marku izvoza BiH uveze četiri marke prerađevina od voća i povrća

USAID/Sweden FARMA II projekt objavio je da je u 2018. u međunarodnoj trgovinskoj razmjeni BiH u sektoru voća i povrća dominirao izvoz voća sa oko 68 posto učešća i vrijednosti od oko 124 miliona KM.

Povrća je Bosna i Hercegovina izvezla u vrijednosti od oko 37 miliona KM, dok prerađevine od povrća i voća učestvuju sa 20 miliona KM ili 11 posto. S druge strane, u uvozu također dominira voće, s tim da najveći udio čini tropsko voće.

Analize posebno upućuju na značajan nesrazmjer u preradi, gdje na jednu marku izvoza uvozimo četiri marke prerađevina. Ti podaci koje je predstavila Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom upućuju i na potrebe značajnijeg unapređenja prerade. Da te trendove žele okrenuti u svoju korist, pokazuju i napori prerađivača širom zemlje koji ulažu u nove tehnologije, uvode savremene prakse i rade na brendiranju svojih proizvoda.

Prerađivač iz kompanije “Fana” Srebrenik Alen Džafić izjavio je da brendiranjem namjeravaju u narednom periodu izgraditi prepoznatljiv identitet svojih proizvoda.

– U nastojanju da budemo efikasniji i konkuretniji značajno nam je pomogao projekat USAID/Sweden FARMA II kroz sufinansiranje nabavke jedne proizvodne linije u preradi povrća, a koja će nam pomoći da budemo konkurentniji, prije svega na inostranom tržištu. Ta saradnja će nam omogućiti i pretpostavke za budući razvoj te povećanje otkupa svježeg povrća – poručio je Džafić.

Nenad Ljubojević iz zadruge “Uvac Rudo” naveo je da je izuzetno važno raditi na unapređenju tehnologije i certifikaciji.

– Uveli smo HACCP standard, a podržali smo 15 proizvođača u implementaciji GLOBALGAP standarda. Nužno je da pratimo te procedure i certifikaciju kako bismo bili konkurentni na domaćem, a posebno na međunarodnom tržištu – dodao je Ljubojević.

Firma “Boletus” iz Foče je kroz saradnju i podršku USAID/Sweden FARMA II projekta nabavila opremu i osavremenila proizvodnju. Direktor “Boletusa” Miro Vrećo također upućuje na nužno unapređenje.

– Uz podršku USAID/Sweden FARMA II smo osigurali certifikate HACCP, ISO 9001:2015, te organske standarde. Zahvaljujući tome, 80 posto našeg plasmana ide u izvoz, uglavnom za Evropsku uniju – istakao je Vrećo.

Poručio je poljoprivrednicima da se ozbiljan pristup uzgoju i proizvodnji jagodastog voća isplati, da pređu sa konvencionalne na organsku proizvodnju, te da poštuju domaće i EU propise iz te oblasti kako bi zajedno mogli osigurati plasman na EU tržište i dokazati se kao pouzdan partner.

– Kada je u pitanju prerada voća i povrća, u izvozu dominira program kiselog povrća, dok su uvozu to sokovi. Podaci upućuju da prostora za prerađivače ima na domaćem, ali i na međunarodnom tržištu – zaključuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

UIOBiH: Uvoz i izvoz roba iz BiH obavlja se normalno

Radio Brčko

Šarović: Zadovoljni smo pokrivenošću uvoza izvozom

Radio Brčko

Увоз меса у Босну и Херцеговину скоро седам пута већи од извоза

Radio Brčko