RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Šarović: Zadovoljni smo pokrivenošću uvoza izvozom

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” da je relativno zadovoljan pokrivenošću uvoza izvozom, koja je dostigla 62 posto.

– Relativno sam zadovoljan, jer od 2015. imamo konstantan rast pokrivenosti uvoza izvozom, koji je u 2018. dostigao ohrabrujućih 62 posto, a do samo prije pet godina to je iznosilo skromnih 50 posto. Postoji prostor za dalji rast, a da bismo dostigli perspektivnih 70 posto u naredne četiri godine, moramo značajno povećati investiciona ulaganja i podići konkurentnost naših proizvođača – kaže Šarović.

Govoreći o važnosti članstva BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ministar je rekao da BiH time postaje zemlja sigurna za ulaganja sa regulisanom i predvidljivom trgovinskom politikom.

– Sa statusom zemlje članice Svjetske trgovinske organizacije rastu naš rejting i mogućnosti za veći priliv stranih investicija. Da nije tako, ne bi sve zemlje regiona ulagale napore da postanu članice ove globalne organizacije. Mnogo truda sa svojim saradnicima posljednjih godina uložio sam da dođemo pred sami cilj. Na članstvo u WTO čekamo punih 20 godina, jer je BiH davne 1999. podnijela zahtjev da bude dio ove organizacije – naveo je Šarović.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bosni i Hercegovini šest miliona dolara do 2021. godine

Radio Brčko

Šarović: SDS i PDP aktivno pregovaraju o formiranju novog Vijeća ministara

Radio Brčko

Увоз меса у Босну и Херцеговину скоро седам пута већи од извоза

Radio Brčko