RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

I najmlađe potrebno edukovati o prevenciji i zaštiti od požara

Članovi Brčanskog gradskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, u svim osnovnim školama, izvršili su podjelu edukativnog materijala o prevenciji i zaštiti od požara.

Predsjednik ovog dobrovoljnog vatrogasnog društva, Borislav Vujanović, istakao je da su izuzev podjele materijala sa osnovnim uputstvima ponašanja u slučaju požara, u školama željeli ostvariti i komunikaciju sa djecom, te da ih upoznaju sa ovim društvom.

„Međutim, bili smo zatečeni činjenicoma da djeca vrlo malo znaju o ovim stvarima, a većina čak nije znala ni osnovno kao što je telefonski broj Vatrogasne službe na koji mogu prijaviti požar. To nam je dalo ideju i, u narednom periodu, pokušat ćemo da realizujemo ozbiljniji projekat edukacije učenika na temu zaštite od požara, pogotovo što smo vidjeli da ova tema djecu itekako interesuje“, dodao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, potrebno je podići nivo svjesti djece, samog nastavnog kadra, ali i građana, jer se u poplavama pokazalo da dosta stanovništva nema ni osnovno znanje kada je riječ o postupanju u nekim nepogodama.

Šef Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Mara Matkić, kazala je da je dobro da i najmlađi nauče šta je to sve što može uzrokovati požare, na koji način se u tim situacijama trebaju ponašati, koga da obavijeste, i da eventualno, ukoliko to oni mogu, nešto poduzmu.

Sve brčanske škole, inače, imaju evakuacione planove, izlaz u slučaju nužde, te aparate za gašenje požara koji redovno prolaze kontrolu svakih šest mjeseci.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.