RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Usvojen plan obrane od poplava Brčko distritka za 2018. godinu

Članovi brčanske Vlade danas su na prijedlog Odjela za poljoprivredu, šumarstva i vodnog gospodarstva usvojili Prijedlog odluke o usvajanju glavnog operativnog plana obrane od poplava Distrikta za 2018. godinu. Prijedlog je usvojen uz Zaključak o formiranju komisije koja bi se bavila razradom plana, ali i fukcijom kriznog stožera.

Šef resornog Odjela Saša Tanić izjavio je da komisiju čine dogradonačelnik, predstavnici Odjela za poljoprivredu, Odjela za javnu sigurnost, te Direkcije za financije.

Komisija bi u narednom razdoblju trebala raditi na razradi dokumenta, kojim bi se, bez dugoročnih dosadašnjih procedura, osigurala namjenska sredstava iz proračuna za zaštitu ljudi i imovine u izvanrednim situacijama.

Saša Tanić

“Pokušat ćemo doći do prijedloga da se sredstva u određenom iznosu izdvajaju na godišnjem nivou i da stoje u okviru budžetskih rezervi, ali da se zna da je to namjena za slučaj neophodnosti u vezi vanrednih okolnosti, poplava ili drugih elemtarnih nepogoda. Sve to radimo, kako ne bismo imali problem u procedurama, koje previđa Zakon o javnim nabavkama”, istaknuo je Tanić.

On je nakon današnje sjednice Vlade, izjavio da u Distriktu nema mjesta panici u vezi nedavnog uginuće stoke, kada je kod nas zabilježen samo jedan takav slučaj, te da će za sljedeću sjednicu Vlade kandidirati Prijedlog o donošenju odluke o određivanju lokacije za stočne jame.

Članovi izvršne vlasti danas su na redovitom zasjedanju, između ostalih točaka dnevnog reda, usvojili prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na tekst Akcijskog plana provedbe Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH za 2018. godinu. Također, dali su suglasnost angažmanu tri izvršitelja za obavljanje posebnih poslova u Odjelu za javnu sigurnost i u Uredu gradonačelnika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.