RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Politička kriza u Brčko distriktu se nastavlja

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić danas je održao konferenciju za  novinare na kojoj je odgovorio na poslednje navode gradonačelnika Siniše Milića, a u vezi sa nedavnom smjenom savjetnika Ismeta Dedeića.

On je, novinarima, predočio više dokumenata koji ukazuju na to da je gradonačelnik  Distrikta od samog početka bio upoznat sa svim aktivnostima koje su u vezi sa projektima izgradnje aerodoma u Brčkom kao i dokument da se projektantu samo potvrdi referensa da je prezentovao idejni projekat u Brčkom, a ne da to prestavlja i zaduženje od 400 miliona eura za Brčko distrikt.

Odgovarajući na navode da je Dedeić radio na smjeni gradonačelnika i formiranju nove parlamentarne većine u Brčkom, Kadrić je istakao da je formiranje nove većine počelo  onog trena kada je gradonačelnik uz podršku jednog naroda smijenio savjetnika iz drugog naroda.

„Od tada svi razgovaraju sa svima i u ovom trenutku je vrlo neizvjesno hoće li ova koalicija u Brčko distriktu opstati ili će se formirati neka druga“,  kazao je predsjednik Skupštine Brčko distrikta.

Prema njegovim riječima, bošnjački  predstavnici u zakonodavnoj vlasti smatraju da je stvarni razlog za  raspirivanje ove političke krize njihovo suprostavljanje kreditnom zaduženju za Javno preduzeće “Luka” na način kako je to prezentirano javnosti.

„Mi nemamo zamjerki na projekat i  kreditno zaduženje “Luke” nego isključivo na projektnu dokumentaciju i tehnička rješenja   po kojima je 2012. godine  promijenjena trasa industrijskog kolosijeka u odnosu na prijedlog iz 2003. godine čime se ovaj projekat poskupljuju za sedam miliona KM“, naglasio je Kadrić.

Na kraju je dodao da su ova posljednja dešavanja u funkciji disciplinovanja bošnjačkih političara u Distriktu i da će oni, koji su to preduzeli, morati preuzeti odgovornost za  političke turbulencije koje će se vjerovatno još jako dugo dešavati u Brčkom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.