RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Обилазак НП “Cутјеска” само уз службене водиче


Полицијска управа Фоча упутила је апел љубитељима природе, како страним туристима, тако и домаћем становништву, да приликом посјете Националном парку “Сутјеска” обавезно користе службене водиче Парка.

Полиција је прошле седмице уз помоћ спелеоспасилаца и радника Парка успјела да пронађе једног туристу из Белгије који се изгубио у зеленгорској магли, док су почетком мјесеца у рејону планине Лебршник страдала двојица старијих туриста из Србије, који су били гости Националног парка “Сутјеска”.

У оба случаја, туристи су се без водича упутили у планину.

Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић истиче да је Национални парк “Сутјеска” огромно ненасељено пространство, које обилује природним љепотама, али да је, без водича, веома опасно обилазити планине, поготово у ово доба године на преласку из љета у јесен, када се мијењу временски услови.

“Већ смо ове године имали доста пријава нестанка лица, а с обзиром да је пред нама јесен и промјена временских услова, апеловао бих да се туристи, па и домаће становништво, не крећу сами простором Националног парка `Сутјеска`. Обавезна је пријава у Националном парку и коришћење службених водича Парка”, рекао је Костовић на данашњој конференцији за медије.

Он је упозорио да се временски услови на планини нагло мијењају и да у току истог дана сунчано вријеме може да се преокрене у екстремно неповољно.

Уз овај, Костовић је упутио и апел да грађани не учествују у наводним наградним играма на интернету и да не поступају по упутствима са лажних профила.

“Учесници лажне наградне игре примају поруке да су срећни добитници и тражи се од њих да доставе личне податке који би у наредном кораку могли бити злоупотријебљени од превараната. Имали смо неколико пријава на подручју наше Полицијске управе, и на лажне профиле и лажне добитке”, навео је Костовић.

На редовној конференцији за новинаре, Костовић је навео да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча у августу било задовољавајуће.

Он је то поткријепио подацима да је број кривичних дјела смањен за 18 одсто у односу на исти мјесец претходне године, те да је ријеч о лакшим кривичним дјелима.

Крстовић је додао да је смањен и број прекршаја из области јавног реда и мира за 39 одсто, док је за 23 процента повећан број саобраћајних незгода у којима је једно лице тешко повријеђено, а смртно страдалих није било.

Срна

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!