RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Od planiranih 92 miliona izvršeno samo19 miliona maraka kapitalnog budžeta

Na današnjem nastavku redovne sjednice, članovi brčanske Vlade usvojili su prijedlog Odluke o kriterijima za ostvarivanje prava na subvencionisanje zakupnine za stan.

Jelena Nikić-Damjanović, šef Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja kazala je da se ovo odnosi na korisnike po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja, konkretno na prethodno dodijeljenu zgradu sa 10 stanova 2014. godine, kao i nedavno dodijeljenu zgradu sa 18 stambenih jedinica za romsku populaciju.

Jelena Nikić-Damjanović

“Ova odluka predviđa opće i posebne kriterije koje treba utvrditi, potom pravo na subvencioniranje zakupnine, izvore subvencioniranja i ostale potrebne elemente, kao i sam postupak koji provodi ovaj odjel prema podnesenim zahtjevima. Subvencioniranje je moguće u iznosu od 50 ili 100 posto, ali to će se tek utvrditi kroz provedeni postupak odjela”, dodala je Nikić-Damjanović.

Također je primljena k znanju i Informacija o postupcima javnih nabavki za period od aprila do juna u kojem je, prema riječima Srđana Blažića, šefa Odjela za stručne i administrativne poslove, potpisano okvirnih sporazuma u iznosu oko dva miliona 492 hiljade maraka.

Srđan Blažić

“Gledano u odnosu na isti period prošle godine to je nešto slabiji rezultat. Međutim, ako gledamo period januar –juni, ovo je u zadnjih pet godina najbolji rezultat za prvo polugodište. Važno je istaći da od početka ove godine provodimo i e-aukciju za sve robe koje se nabavljaju za Vladu Brčko distrikta, i na taj način smo uštedili jedan iznos sredstava koji nije mali”, pojasnio je Blažić.

K znanju je primljena i Informacija o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za avgust 2017. godine. Direktor brčanskog Trezora Osman Osmanović istakao je da je u odnosu na isti period prošle godine, sakupljeno ukupno oko 20 miliona 647 hiljada maraka ili za oko dva miliona i 230 hiljada maraka više prihoda.

Osman Osmanović

“Rashodovna strana u 2017. godini je izvršena u sumi od 11 miliona 520 hiljada ili za million i 571 hiljadu maraka manje nego u 2016. godini”, kazao je Osmanović.

Što se tiče kapitalnog budžeta, odnosno efikasnosti njegovog trošenja u 2017. godini, a u odnosu na planirana sredstva, potrošeno je 517 hiljada 508 maraka, a što se tiče ukupnog trogodišnjeg budžeta, od planiranih 92 miliona izvršeno je 19 miliona maraka.

“Prihodi su veći za oko 9 miliona 120 hiljada konvertibilnih maraka. To je bilo posebno pitanje danas na vladi i postoji nezadovoljstvo slabim izvršenjem rashoda. Članovi Vlade su obavezani da, u preostalih dva mjeseca do kraja godine, se što više angažuju na izvršenju svojih kapitalnih budžeta kako bi se poboljšao stepen izvršenja budžeta”, dodao je Osmanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.