Arhiva

Одобрени програми помоћи борачким категоријама

Влада Брчко дистрикта јутрос је, на 25. ванредној сједници, усвојила Програм утрошка средстава за стамбено збрињавање демобилисаних бораца, те Програм додјеле једнократне новчане помоћи за исте намјене за породице погинулих и ратне војне инвалиде.

Проблем због чега је на сједници било неколико пауза и усаглашавања тицао се предвиђене могућности у одлуци да се неутрошени новац из оба програма пребацује са удружења на удружење, чему су се успротивили српски и хрватски чланови Владе. Након тога усаглашена је и, једногласно, усвојена одлука слична оној из претходних неколико година.

По ријечима Сенада Бешића, шефа Службе за борачко-инвалидску заштиту у брчанској Влади за ове намјене за све три борачке компоненте издвојено је по 200.000 конвертибилних марака.

Сенад Бешић

„Овај програм подразумијева помоћ за стамбено збрињавање демобилисаних бораца са простора Брчко дистрикта. Други програм односи се на стамбено збрињавање ратних војних инвалида, породица погинулих бораца и чланова породица РВИ, што у финансијском смислу значи 600.000 марака за сва три народа. Овај новац је планиран у буџету и законска је обавеза Брчко дистрикта“, прецизирао је Бешић.

Шеф Бешић је нагласио да пракса показује да, у првом програму, захтјеве за новчану помоћ поднесе између 500 и 700 демобилисаних бораца од којих критеријуме испуни и добије помоћ између 120 и 150 особа у зависности од износа новца који се додјељује.

Кроз други програм секаже Бешић, на јавни позив пријави по 100 заинтересованих из сваког удружења појединачно, а помоћ добије између 30 и 40 лица.

Иако је обавеза ове Службе да у року од седам дана распише јавни позив, Бешић је за данас најавио његово расписивање којим ће позвати демобилисане борце, ратне војне инвалиде и њихове породице да се пријаве како би остварили право на новчану помоћ.

Он је изразио очекивање да ће средства на жиро рачуне изабраних корисника бити до средине јануара наредне године.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button